Matige lichaamsbeweging kan effectiever zijn in het bestrijden van pre-diabetes


Duke University Medical Center

DURHAM, N.C. - Volgens onderzoek aan Duke Health kan regelmatig een stevige wandeling effectiever zijn dan krachtig joggen voor het verbeteren van de glucosetoestand bij mensen met pre-diabetes.

De bevindingen, online gepubliceerd in het 15 juli nummer van het tijdschrift Diabetologia, zijn het resultaat van een gerandomiseerde studie van zes maanden op 150 deelnemers die allen pre-diabetes waren op basis van verhoogde nuchtere bloedsuikerwaarden.

De deelnemers aan de studie werden verdeeld in vier groepen. De eerste groep volgde een interventie gemodelleerd naar het Diabetes Prevention Program (DPP), beschouwd als een gouden standaard, dat bedoeld is om een reductie van 7 procent lichaamsgewicht na 6 maanden te bereiken. Het programma vereist het verminderen van calorieën, het eten van een vetarm dieet, en bepaalde bewegingen. De deelnemers in deze groep namen de dieetwijzigingen aan en trainden met matige intensiteit wat gelijk staat aan een stevige wandeling van 7,5 mijl in één week.

Andere deelnemers namen deel aan oefeningen met verschillende intensiteit: geringe tot matige intensiteit (gelijk aan stevig wandelen over 7,5 mijl per week); matige intensiteit (equivalent aan een stevige wandeling van 11,5 mijl per week); en krachtige intensiteit (gelijk aan joggen 11,5 mijl per week).

"We kennen de voordelen van veranderingen in levensstijl van DPP, maar het is moeilijk om patiënten te binden aan één bepaalde oefening," zei Dr William Kraus, MD, hoofdauteur en professor in de geneeskunde aan de afdeling Cardiologie van de Duke University School of Medicine.

"We wilden weten hoeveel van het effect van de DPP kan worden bereikt met lichaamsbeweging alleen," zei Kraus. ‘Die intensiteit van de oefening is beter voor het regelen van het metabolisme bij personen met een risico op diabetes. "

Gemiddeld hadden de deelnemers van de DPP groep het grootste voordeel, met een 9 procent verbetering in de orale glucose tolerantie - een belangrijke maat voor hoe het lichaam suiker verwerkt en een indicator voor het voorspellen van de progressie naar diabetes.

Deelnemers aan de matige intensiteit oefeningen van 11,5-mijl zagen een 7 procent verbetering in glucosetolerantie. De gematigde intensiteit 7.5-mijl groep had een 5 procent verbetering ten opzichte van het gemiddelde.

De laagste verbetering werd waargenomen bij de 11,5 mijl groep met sterke intensiteit, met slechts 2 procent gemiddelde verbetering.

"Een grote hoeveelheid matig intensieve lichaamsbeweging alleen geeft bijna hetzelfde voordeel op de glucose tolerantie zoals wij die zien in de gouden standaard van vet en calorie beperking samen met oefeningen”, zegt Cris Slentz, Ph.D. , studie co-auteur en assistent-professor in de geneeskunde in de afdeling Cardiologie aan Duke.

Kraus en Slentz zeiden dat de resultaten van de studie een reflectie zijn van de verschillende manieren waarop zowel een hoog- als matig intensieve lichaamsbeweging impact heeft op het lichaam.

"Hoge-intensiteit training heeft de neiging om meer glucose te verbranden dan vet, terwijl de matige intensiteit eerder vet verbrandt dan glucose," zei Kraus. "Wij geloven dat een voordeel van gematigde intensiteit is dat het vet verbrandt in de spieren wat de opname van glucose door de spieren ontlast. Dat is belangrijk omdat de spieren de belangrijkste plaats zijn om glucose op te slaan na een maaltijd," zei Kraus.

De auteurs constateren dat alleen een doorgedreven diabetes studie kan bepalen of matig intensieve lichaamsbeweging eigenlijk superieur is aan een hoge intensiteit om te voorkomen dat patiënten met een pre-diabetes ontwikkelen tot diabetes. Kraus zei ook dat de resultaten van de studie beheersbare alternatieven aantonen voor pre-diabetisch patiënten.

"Wanneer we beslissen te proberen om gewicht te verliezen door dieet en lichaamsbeweging versus lichaamsbeweging alleen, geeft de studie aan dat men bijna 80 procent van het effect van alle drie kan bereiken door slechts een grote hoeveelheid van matige intensiteit te beoefenen,” zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats