Nieuwe oorzaak diabetes


Een veelvoorkomende oorzaak van diabetes is een gebrek aan insulineproducerende cellen in het endocrine weefsel van de alvleesklier. Nieuwe bevindingen lijken er echter op te wijzen dat men zich bij op stamcellen gebaseerde diabetesbehandeling ook zou kunnen richten op de exocrine weefsels van de alvleesklier.

CENTER FOR IPS CELL RESEARCH AND APPLICATION - KYOTO UNIVERSITY

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken. Het slaat toe in de alvleesklier, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de insulineproductie. Meer specifiek ontstaat het in de insulineproducerende cellen, die in het endocrine weefsel van de pancreas worden gevonden. Nieuwe resultaten uit onderzoek van het laboratorium van Yoshiya Kawaguchi wijzen er echter op dat het exocrine weefsel, dat verantwoordelijk is voor de spijsvertering, ook een rol zou kunnen spelen in de behandeling. “De alvleesklier bestaat uit twee soorten weefsels die verschillen qua structuur en functie, wat uniek is”, zegt Professor Yoshiya Kawaguchi van het Center for iPS Cell Research and Application van de universiteit van Kyoto. “daarom richten de meeste onderzoekers zich op het endocrine weefsel bij diabetes.”

Maar hoewel de exocrine en endocrine weefsels onafhankelijk van elkaar werken in een volgroeide alvleesklier, worden ze tegelijkertijd gevormd tijdens de ontwikkeling van de klier. Kawaguchi vroeg zich af of ziek exocrien klierweefsel gebreken kon veroorzaken bij de productie van endocrine cellen. Om deze mogelijkheid te onderzoeken werkte hij met muizen zonder het Pdx1-gen, dat in de alvleesklier uitsluitend wordt gevonden in exocrien weefsel. Het resultaat was niet alleen een onderontwikkelde alvleesklier, maar ook bleek verrassend genoeg dat de muizen een diabetes fenotype lieten zien, met onder andere lage insulineniveaus, wat erop duidt dat ook het endocrine weefsel was aangedaan. De aandacht van de onderzoekers ging echter vooral uit naar welke cellen waren veranderd.

Endocrine progenitorcellen (voorlopercellen) in de gemuteerde muizen die de mutatie niet hadden bleken ook slecht te kunnen overleven. Deze bevinding suggereert het optreden van autonome effecten die niet in de cel zelf ontstaan, wat het fenomeen beschrijft van cellen met genetische defecten die verstoringen bij naburige cellen kunnen veroorzaken. Dit zou belangrijke implicaties kunnen hebben voor de diabetesbehandeling.

“Het is een spannende bevinding”, legt Kawaguchi uit. Hij voegt eraan toe: “Het betekent dat de exocrine cellen iets afscheiden dat de differentiatie en het overleven van endocrine cellen tijdens de ontwikkeling bevordert.” Deze stof zou kunnen leiden tot veelbelovende behandelingen voor diabetes.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats