Diabetes - luchtvervuiling is een risicofactor


Helmholtz Zentrum München - German Research Center for Environmental Health.

Blootstelling aan luchtvervuiling thuis verhoogt het risico op insulineresistentie als een pre-diabetische toestand van type 2. Wetenschappers van het Helmholtz Zentrum München, in samenwerking met collega's van het Duitse Centrum voor Onderzoek van Diabetes (DZD), meldden hun resultaten in het tijdschrift Diabetes.

"Of de ziekte zich manifesteert en wanneer dit gebeurt is niet alleen het gevolg van leefstijl of genetische factoren maar ook van verkeersgerelateerde luchtvervuiling," zei Professor Annette Peters, directeur van het Instituut voor Epidemiologie II bij Helmholtz Zentrum München en hoofd van het epidemiologisch onderzoeksgebied van DZD.

Voor de huidige studie analyseerden zij en haar collega's in samenwerking met het Duitse Diabetes Center Düsseldorf en het Duits Hart Centrum de gegevens van bijna 3.000 deelnemers aan de KORA , studie die in de stad Augsburg en twee aangrenzende landelijke provincies wonen. Alle personen werden geïnterviewd en lichamelijk onderzocht. Bovendien namen de onderzoekers nuchtere bloedmonsters waarin zij verschillende merkers voor insulineresistentie en ontstekingen opzochten. Bovendien werd leptine onderzocht als adipokine dat in verband wordt gebracht met insulineresistentie. Niet-diabetische individuën ondergineng een orale glucose tolerantie test om te detecteren of hun glucose metabolisme werd aangetast.

De onderzoekers vergeleken deze gegevens met de concentraties van luchtverontreinigende stoffen waar de deelnemers woonden, die zij hadden ingeschat met behulp van voorspellende modellen op basis van herhaalde metingen bij 20 sites (voor deeltjesfysica metingen) en 40 sites (voor metingen van stikstofdioxide) in de stad en in de landelijke provincies.

"Uit de resultaten bleek dat mensen die al een gestoorde glucose metabolisme hadden, de zogenaamde pre-diabetische individuën, bijzonder kwetsbaar waren voor de gevolgen van luchtverontreiniging," zei Dr Kathrin Wolf, hoofdauteur van de studie. “Bij deze mensen is de associatie tussen stijgingen in hun bloed marker niveaus en stijgingen van de concentraties van verontreinigende stoffen bijzonder belangrijk op lange termijn; in het bijzonder voor mensen met een verminderd glucosemetabolisme is luchtvervuiling een risicofactor voor type 2 diabetes. "

Vuiler dan de WHO toelaat.

De auteurs zijn ook bezorgd om het feit dat de concentraties van luchtverontreinigende stoffen onder het EU-drempelwaarden nog steeds boven de voorgestelde richtlijnen van de World Health Organization (WHO). Als gevolg daarvan eisen zij veranderingen in het beleid: "Het verlagen van de drempel voor aanvaardbare niveaus van luchtverontreiniging zou een voorzichtige stap zijn," zei Dr Alexandra Schneider, die ook betrokken was bij de studie. "We worden allemaal blootgesteld aan luchtvervuiling. Een individuële reductie door af te stappen van sterk vervuilde gebieden is zelden een optie." Bovendien is de associatie tussen verhoogde blootstelling aan luchtverontreiniging en problemen aan luchtwegen en hart- en vaatziekten nu duidelijk vastgesteld.

Vervolgens willen de wetenschappers de invloed van ultrafijne deeltjes onderzoeken. "Diabetes is één van de belangrijkste focussen van ons onderzoek, ook in deze context. Een precieze kennis van de risicofactoren is van cruciaal belang voor het tegengaan van de toenemende incidentie van diabetes", zegt Peters, kijkend naar de toekomst.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats