Helder licht verandert het metabolisme


Blootstelling aan fel licht tijdens de maaltijd verhoogt insulineresistentie.

Northwestern University

CHICAGO --- Blootstelling aan fel licht kan invloed hebben op onze stofwisseling, meldt een nieuwe studie van Northwestern Medicine.

Northwestern wetenschappers vonden dat blootstelling aan helder licht de insulineresistentie verhoogde in vergelijking met blootstelling aan gedimd licht zowel ’s morgens als 's avonds. Helder licht ’s avonds veroorzaakt ook een hogere piek van de glucose (bloedsuiker) niveaus.

Bij insulineresistentie is het lichaam niet in staat glucose adequaat uit de bloedstroom te verwijderen waardoor een opbouw van bloedsuiker ontstaat. Mettertijd kan de overtollige bloedglucose leiden tot verhoogd lichaamsvet, gewichtstoename en een hoger risico op diabetes.

"Deze resultaten bieden een verder bewijs dat fel licht van invloed kan zijn op ons metabolisme”, zegt Kathryn Reid, senior studie auteur en onderzoek associate professor in de neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

"Het is boeiend dat helder licht dit effect heeft maar we weten nog niet waarom", zei Reid. "In theorie zou je licht kunnen gebruiken om metabolische functie te manipuleren."

Eerder onderzoek door Northwestern wetenschappers toonde aan dat mensen die het grootste deel van hun helder licht in de ochtend ontvingen minder wogen dan degenen die aan hetzelfde licht werden blootgesteld na 12:00 De onderzoekers wilden begrijpen waarom. Studies hebben ook aangetoond dat bij muizen onder constant fel licht het glucosemetabolisme veranderde en deze zwaarder werden dan de controlemuizen.

"Onze bevindingen tonen aan dat insuline niet in staat was om acuut de glucosespiegel terug naar een basisniveau te brengen na een maaltijd met blootstelling aan helder licht in de avond," zegt hoofdauteur Ivy Cheung, postdoctoraal student in neurologie aan Feinberg. "De resultaten van deze studie benadrukken dat de verlichting effecten heeft op onze gezondheid."

De studie werd op 18 mei gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Er is steeds meer bewijs dat licht en donker na verloop van tijd effect hebben op de gezondheid zoals lichaamsgewicht en voedselinname. Het doel van de Northwesternstudie was om de acute effecten van een blootstelling van drie uur 's morgens of 's avonds aan blauw verrijkt licht in vergelijking met gedimd licht op de honger, de metabolische functie en de fysiologische opwinding.

Negentien gezonde volwassenen werden gedurende drie uur blootgesteld aan blauw verrijkt licht vanaf 0,5 uur na het ontwaken (morgengroep) of 10,5 uur na het ontwaken (avondgroep). De resultaten van elke deelnemer werden vergeleken met de resultaten van hun blootstelling aan schemerig licht. Beide groepen aten met fel licht.

De studie toonde aan dat blootstelling aan blauw verrijkt licht het metabolisme acuut veranderde zowel in de ochtend als de avond in vergelijking met het gedimd licht. Terwijl blootstelling aan blauw verrijkt licht zowel in de ochtend als in de avond resulteerde in een hogere insulineresistentie, leidde blauw verrijkt licht in de avond tot een hogere piek in de glucose. Dit suggereert een groter onvermogen van insuline om adequaat de toename van glucose te compenseren in de avond.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats