Hormoon biedt kansen voor nieuwe behandeling diabetes 2


Verband gevonden tussen maagverkleiningsoperatie en verbeteringen bij diabetes

NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) en de Universiteit van Oxford hebben een hormoon gevonden dat effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van diabetes type 2.

Het aantal mensen met diabetes, vooral type 2, is de laatste paar decennia enorm gestegen, aldus een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Het rapport meldt dat er 108 miljoen volwassenen met diabetes waren in 1980, maar dat het aantal was gegroeid naar 422 miljoen in 2014.

“Veel mensen met morbide obesitas hebben ook diabetes 2,” zegt Magnus Kringstad Olsen, lid van het onderzoeksteam en Onderzoeker in Opleiding (Oio) bij het departement voor kankeronderzoek en moleculaire geneeskunde van de NTNU.

Een maagverkleining (gastric bypass) leidt tot de meest effectieve vorm van gewichtsverlies voor mensen met morbide obesitas. Patiënten die de operatie ondergaan merken ook grote verbeteringen in hun diabetes na de operatie. Veel wetenschappers vroegen zich af hoe dat kwam.

Er werd lang gedacht dat de remissie in diabetes 2 na een bariatrische chirurgische ingreep (zoals maagband of -verkleining) te danken was aan de verhoogde productie van GLP-1, een eetlustverlagend hormoon, zegt Olsen.

Maar de onderzoekers van NTNU en Oxford ontdekten dat er een nog een hormoon was, genaamd PYY, dat veel van de eigenschappen heeft die dit effect veroorzaken. Het onderzoek is uitgevoerd op ratten.

Dit resultaat wijst erop dat er wellicht medicijnen gebruikt kunnen gaan worden die de productie van dit hormoon stimuleren, om zo diabetes 2 te behandelen.

Prof. Duan Chen leidde de NTNU-groep die dit onderzoek uitvoerde, in samenwerking met het Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism van de Universiteit van Oxford.

Vertaling: Astrid


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats