Wetenschappers ontdekken moleculair verband tussen psychiatrische aandoeningen en diabetes type 2


Nieuw onderzoek in The FASEB Journal wijst uit dat de gangbare proteďne die bij schizofrenie gevonden wordt, ook een directe rol speelt bij de werking van de pancreas bčtacellen, die insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Er kan een genetische connectie zijn tussen sommige gezondheidsaandoeningen en diabetes type 2. In een nieuwe rapport dat in de februari uitgave van The FASEB Journal verschijnt laten wetenschappers zien dat een gen genaamd “DISC1” - waarvan men denkt dat deze een rol speelt bij mentale gezondheidsaandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornissen en sommige vormen van depressie – de werking van pancreas bčtacellen beďnvloedt die insuline produceren om normale bloedsuikerlevels in stand te houden.

“Studies die de biologie van ziektes onderzoeken hebben in toenemende mate de betrokkenheid van onvoorziene proteďnen geďdentificeerd; DISC1 past in deze categorie,” zegt Rita Bortell, Ph.D., onderzoeker bij het Diabetes Center of Excellence van de universiteit van Massachusetts Medical School in Worcester, Massachusetts. “Onze hoop is dat het verband dat we ontdekten tussen verstoorde DISC1 bij zowel diabetes als psychiatrische aandoeningen een manier zou kunnen zijn om therapieën te verbeteren, zelfs de preventieve, om de ellende te verlichten die veroorzaakt wordt bij beide ziektes die veel voorkomen, vaak zeer slopend zijn en buitengewoon kostbaar.”

Om tot hun ontdekking te komen bestudeerden Bortell en collega’s de werking van DISC1 door twee groepen muizen te vergelijken. De eerste groep werd genetisch gemanipuleerd door de DISC1 gen alleen in de pancreas bčtacellen te verstoren. De tweede groep muizen was normaal. De muizen met het verstoorde DISC1 gen vertoonden een toename van afstervende bčtacellen, minder insuline afscheiding en verzwakte glucose regulatie, terwijl de controlemuizen normaal waren. De onderzoekers ontdekten dat DISC1 werkt door de activiteit van een specifieke proteďne (GSL3β) te regelen, die al bekend staat als kritisch voor de werking en overleving van bčtacellen. Belemmering van GSL3β) resulteerde in verbeterde overlevering van bčtacellen en herstel van de normale glucosetolerantie bij muizen met verstoorde DISC1. Veranderingen in het DISC1 gen werden oorspronkelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op schizofrenie, maar latere studies hebben tevens DISC1 veranderingen aangetroffen bij individuen met bipolaire storingen en ernstige depressie.

“De connectie tussen deze aandoeningen kunnen dan verrassend zijn, maar we weten al heel lang dat een enkele proteďne of gen meerdere functies kan hebben in het lichaam,” zegt Thoru Pederson, Ph.D., hoofdredacteur van The FASEB Journal.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats