Gerst helpt bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van de eetlust


Een recente studie aan de Universiteit van Lund in Zweden toont aan dat gerst snel de gezondheid kan verbeteren door het verlagen van de bloedsuikerspiegel niveauís en het risico op diabetes. Het geheim zit hem in de speciale samenstelling van de voedingsvezels gevonden in gerst, die ook kan bijdragen tot het verminderen van de eetlust en van het risico op hart- en vaatziekten.

"Het is verrassend en veelbelovend dat het kiezen van de juiste samenstelling van voedingsvezels - in een korte periode - dergelijke opmerkelijke,voordelen voor de gezondheid kan gevenĒ, zegt Anne Nilsson, Associate Professor aan de ĎFood for Health Science Centreí en ťťn van de onderzoekers achter de studie.

De studie werd uitgevoerd met gezonde deelnemers van middelbare leeftijd, die werden gevraagd om gedurende drie dagen gerstebrood te eten - bij het ontbijt, de lunch en het diner. Ongeveer 11-14 uur na hun laatste maaltijd van de dag werden de deelnemers onderzocht op risico-indicatoren voor diabetes en hart- en vaatziekten.

De onderzoekers vonden dat het metabolisme van de deelnemers verbeterde na 14 uur, met extra voordelen zoals afname van bloedsuiker- en insulineniveaus, verhoging van de insulinegevoeligheid en verbeterde eetlustcontrole. De effecten ontstaan wanneer de vezels van de gerst de darm bereiken waarbij de groei van goede bacteriŽn wordt gestimuleerd en een afgifte plaats vindt van belangrijke hormonen.

"Na het eten van het brood zagen we in de darmen een toename van hormonen die de stofwisseling en de eetlust reguleren, en een toename van een hormoon dat helpt chronische lage graad ontsteking te reduceren. Na verloop van tijd kan dit helpen om zowel hart- en vaatziekten als diabetes te voorkomenĒ, zegt Anne Nilsson.

In een eerdere verwante studie uitgevoerd door een team van de Universiteit van Gothenburg in Zweden vonden de onderzoekers ook dat voedingsvezels uit gerst een stijging van de darmbacteriŽn Prevotella copri gen, die een direct regulerend effect hebben op de bloedsuikerspiegel en helpen het aandeel ongezonde darmbacteriŽn te verlagen.

De effecten van gerst worden beÔnvloed door de samenstelling van de darmflora van het individu wat betekent dat mensen met lage concentraties van de Prevotella copri bacteriŽn minder profiteren van de eigenschappen. Het eten van meer gerst kan helpen de groei van de goede bacteriŽn te stimuleren.

De resultaten komen op tijd want de gevallen van obesitas en diabetes type 2 zijn aanzienlijk toegenomen in de afgelopen jaren. De onderzoekers hopen dat meer kennis over de invloed van specifieke voedingsvezels op de gezondheid van de mensen zal resulteren in aangepaste produkten in de handel. Het streven is om meer mensen gerst te laten gebruiken in maaltijden bijvoorbeeld bij salades, soepen, stoofschotels, of als alternatief voor rijst of aardappelen.

* Het brood gebruikt in de studie was 85% gemaakt van gekookte gerst gemengd met tarwemeel. Men kan het aandeel aan gerst verminderen door het te vervangen door volle granen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats