Insulineresistentie teruggedraaid door verwijdering van eiwit


Bron: UNIVERSITY OF CALIFORNIA - SAN DIEGO

Door een eiwit genaamd galectine-3 (Gal3) te verwijderen, is een team onderzoekers onder leiding van de School of Medicine van de Universiteit van Californië erin geslaagd om diabetische insulineresistentie en glucose-intolerantie terug te draaien bij muizen met obesitas en diabetes.

Gal3 hecht zich aan insulinereceptoren in de cellen, waardoor het de insuline verhindert om zich daaraan te hechten, zodat cellulaire insulineresistentie wordt voorkomen. Het team, onder leiding van dr. Jerrold Olefsky, hoogleraar geneeskunde bij de Division of Endocrinology and Metabolism aan de UC San Diego School of Medicine, toonde aan dat insulinesensitiviteit en glucosetolerantie tot normale waarden teruggebracht konden worden – zelfs bij oudere muizen – door Gal3 genetisch te verwijderen of door er farmaceutische remmers op te richten. Er trad echter geen verschil op wat de zwaarlijvigheid betreft.

“Deze studie zet Gal3 op de kaart voor insulineresistentie en diabetes in muismodellen,” zegt Olefsky, senior auteur van de studie. “Onze bevindingen suggereren dat het blokkeren van Gal3 ook bij mensen een effectieve anti-diabetische behandeling zou kunnen opleveren.”

Olefsky en anderen hebben onderzocht hoe chronische weefselinflammatie leidt tot insulineresistentie bij diabetes 2. In het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Cell van 3 november, leggen de onderzoekers uit dat ontsteking macrofagen vereist – gespecialiseerde cellen die doelcellen vernietigen. In obees vetweefsel bijvoorbeeld, bestaat 40% van alle cellen uit macrofagen. Deze macrofagen scheiden op hun beurt Gal3 af, wat dan fungeert als een signaaleiwit dat nog meer macrofagen aantrekt, zodat uiteindelijk nog meer Gal3 wordt aangemaakt.

Bovendien identificeerden de onderzoekers uit het beenmerg afkomstige macrofagen als de bron van Gal3, die tot insulineresistentie leidt. Wat vooral van belang is, is dat de onderzoekers ontdekten dat Gal3 wordt afgescheiden door macrofagen en vervolgens insulineresistentie kan veroorzaken in de lever, vetcellen en spiercellen, onafhankelijk van inflammatie.

Vertaling: Astrid ZwartNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]