Volgens wiskundige modellen heeft fluoride invloed op het ontstaan van diabetes.


Regressie-analyses tonen verband tussen de toename van de consumptie van gefluorideerd water en type 2 diabetes.

Case Western Reserve University

Waterfluoridering voorkomt tandproblemen maar is een dure volksgezondheidsmaatregel. Ondanks de voordelen blijft aanvullende waterfluoridering een controversieel onderwerp. Sommigen beweren dat op lange termijn gezondheidsproblemen ontstaan, maar studies over bijwerkingen waren minimaal of onduidelijk. De lange-termijn effecten van fluorideinname blijft onduidelijk.

Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Water and Health onderzocht mogelijk verband tussen waterfluoridering en diabetes. Type 2 diabetes is een groeiende epidemie in de Verenigde Staten. Het aantal gevallen is bijna verviervoudigd in de afgelopen 32 jaar en er zijn geen tekenen van vermindering. Volgens de studie kan fluoridering met natriumfluoride een bijdragende factor betekenen aan diabetes omdat het ook gebruikt wordt als bewaarmiddel voor bloedglucose.

Kyle Fluegge, PhD voerde de studie uit als post-doctoraal onderzoeker bij de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek aan de Case Western Reserve University School of Medicine. Fluegge werkt nu als gezondheidseconoom bij de afdeling Disease Control van het ministerie van Volksgezondheid en Mentale Hygiëne van de stad New York. Hij is ook co-directeur van het Instituut voor Gezondheid en Milieu-onderzoek in Cleveland, Ohio.

Voor de studie gebruikte Fluegge wiskundige modellen om openbaar beschikbare gegevens over gefluodeerd water en diabetesincidentie en prevalentie te analyseren over 22 staten. Hij deed aanpassingen voor obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging verzameld uit de nationale telefonische enquêtes om verstorende factoren uit te sluiten. Twee sets van regressie analyses suggereerden dat extra water fluoridering significant geassocieerd is met verhogingen van diabetes tussen 2005 en 2010.

"De modellen kijken naar de resultaten van diabetesincidentie en prevalentie voorspeld door zowel natuurlijke als toegevoegde fluoride," zei Fluegge.

Fluegge stelt dat één milligram stijging van de gemiddelde fluoride niveaus in het water een stijging betekent van 0,17% in leeftijd gecorrigeerde prevalentie van diabetes. Verder onderzoek onthulde verschillen tussen de soorten van fluoride additieven gebruikt door elke regio. De additieven in verband gebracht met diabetes betreffen natriumfluoride en natrium fluorsilicaat. Fluorokiezelzuur leek een tegengesteld effect te hebben en wordt geassocieerd met een daling in incidentie en prevalentie van diabetes. Provincies die geen fluoride toevoegden aan het drinkwater telden minder diabetespatiënten dan andere.

De associatie tussen fluoridering en diabetes werd ontdekt toen Fluegge fluoride blootstellingsgegevens aanpaste door rekening te houden met de geschatte kraantjeswater consumptie per hoofd van de bevolking.

"De modellen leiden tot de interessante conclusie dat de associatie van waterfluoridering en diabetes afhankelijk is van het verbruik per hoofd van de bevolking van het leidingwater," legde Fluegge uit. “Het alleen gebruiken van de concentratie [van toegevoegde fluoride] geeft geen robuuste, consistente aanduiding." Om deze reden paste Fluegge zijn berekeningen aan door rekening te houden met het verbruik, in plaats van vast te houden aan berekeningen gebaseerd op "parts per million" metingen van fluoride in het water.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats