Kan een bacteriedodend eiwit leiden tot een nieuwe behandeling voor diabetes?


Een studie uit Ottawa studie opent een veelbelovende nieuwe onderzoeksrichting.

OTTAWA HOSPITAL RESEARCH INSTITUTE

Waarom zou een bacteriedodend eiwit aanwezig zijn in een gebied van het lichaam dat normaal niet wordt blootgesteld aan bacteriŽn, zoals de alvleesklier?

Onderzoekers van het Ottawa Hospital en de Universiteit van Ottawa dachten lang na, totdat ze uiteindelijk ontdekten dat het eiwit in kwestie iets geheel onverwacht deed - het hielp eigenlijk de alvleesklier te regenereren en insuline te produceren. Deze baanbrekende ontdekking, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor deze verwoestende ziekte.

Meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd hebben diabetes type 1, die optreedt wanneer het lichaam het peil van suiker in het bloed niet goed kan controleren. Gewoonlijk, de door de alvleesklier geproduceerde insuline strak gecontroleerde bloedsuikerspiegel, kunnen mensen met diabetes ofwel niet genoeg insuline producerend daar niet niet goed op reageren. Zelfs met insuline geÔnjecteerde patiŽnten worden nog steeds geconfronteerd met vele uitdagingen op gezondheidsgebied, met inbegrip van orgaanschade en een verminderde levensduur.

Dr. Fraser Scott en zijn team bestudeerde type 1 diabetes, die optreedt wanneer het immuunsysteem, die geacht wordt het lichaam te beschermen, tegen gevaarlijke microbiŽle indringers - abusievelijke aanvallen en vernietigt insuline producerende cellen in de alvleesklier. Niemand weet wat dit veroorzaakt, maar erfelijkheid, dieet, bacteriŽn en virussen worden verondersteld een rol te spelen.

Het vorige onderzoek van Dr. Scott's gesuggereerd dat een bacteriedodende eiwit genaamd cathelicidin antimicrobiŽle peptide (CAMP) ook een rol in type 1 diabetes zou kunnen spelen, maar het was niet duidelijk hoe.

"We waren op zoek naar dit bacterie- dodend eiwit in verschillende delen van het lichaam, en zoals verwacht, vonden we een hoog niveau in de darm weefsels die werden blootgesteld aan bacteriŽn," verklaarde Dr. Scott, een senior wetenschapper aan het Ottawa Hospital en hoogleraar aan de Universiteit van Ottawa. "Wij vonden ze echter ook in de alvleesklier, dat een volledige schok was omdat de alvleesklier niet typisch blootgesteld was aan bacteriŽn."

Dr. Scott en zijn team deden verdere experimenten om te proberen te bepalen wat CAMP aan het doen was in de alvleesklier en hoe het kan worden gekoppeld aan diabetes. Zij vonden dat CAMP wordt gemaakt door dezelfde alvleeskliercellen die insuline aanmaken in ratten, muizen en mensen.

Ze hebben ook alvleeskliercellen behandeld in het laboratorium met CAMP, en bevonden dat er een verdubbeling van insulineafscheiding ontstond.

Toen ze diabetes-vatbare ratten met CAMP injecteerden, vonden zij ook tekenen van toegenomen vernieuwing in de alvleesklier, en een verschuiving naar gunstige bacteriŽn in de darm. Zij vinden ook dat het CAMP genexpressiepatroon lager was bij diabetes-vatbare ratten dan bij normale ratten, met de nadruk op de mogelijkheid tot behandeling van ziekten.

"Onze studie onthult een intrigerende nieuwe rol voor dit eiwit in de alvleesklier bij functie en verandering, met mogelijke links naar diabetes geassocieerde darmbacteriŽn," zei Dr Scott. "We hebben zeker niet alle antwoorden nog, maar onze bevindingen verhogen de veelbelovende mogelijkheid van nieuwe behandelingen voor zowel type 1 en type 2 diabetes."

Vertaling: Sandra Westerlink


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats