Antidiabetisch effect gevonden in eetlusthormoon


Universiteit van Lund

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben ontdekt dat het eetlusthormoon CART wordt gereguleerd door glucose en dat er meer van wordt gevonden bij mensen met diabetes type 2. ‘Dit zou een uiting van het eigen afweermechanisme van het lichaam kunnen zijn om het bloedsuikerniveau in het geval van diabetes 2 te verlagen,’ zegt hoogleraar Professor Nils Wierup, die de studie leidt.

De studie toont aan dat het eetlusthormoon CART niet alleen het gevoel van verzadiging regelt, maar ook helpt de insulineafgifte te verhogen en de glucagonproductie te verlagen.

CART (Cocaine and Amphetamine-Regulated Transcript) is een hormoon dat vooral is bestudeerd in het hersencentrum voor eetlustbeheersing. De onderzoeksgroep achter de nieuwe studie deed de voorheen onbekende ontdekking dat CART ook gevonden wordt in de alfa- en bètacellen van de alvleesklier, en dat cellen van mensen met diabetes 2 meer CART bevatten dan cellen van gezonde mensen.

‘Het zou het hoge glucosegehalte kunnen zijn dat de productie van CART in gang zet,’ zegt Nils Wierup.

Het onderzoek toont ook aan dat CART het effect van GLP-1 vergroot, een darmhormoon dat het bloedsuikerniveau verlaagt. GLP-1 vormt de basis van de nieuwste medicijnen tegen diabetes 2, door het stimuleren van de insulineproductie van het eigen lichaam.

Volgens Nils Wierup kunnen de nieuwe ontdekkingen uiteindelijk leiden tot nieuwe medicijnen tegen diabetes 2. Aangezien CART momenteel echter alleen verkrijgbaar is voor onderzoeksdoeleinden, moet de actieve molecule van het hormoon verder worden ontwikkeld om hetzelfde effect kunstmatig te bereiken. Bovendien is nog niet bekend welke receptor zich aan de molecule bindt.

‘We geloven echter dat we wel in de buurt komen,’ zegt Wierup en hij vervolgt: ‘Als we de onbekende receptor eenmaal hebben gevonden, hopen we de biologische mechanismes achter de functie van CART te kunnen verklaren, wat hopelijk zal leiden tot nieuwe en betere medicijnen.’

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats