Bruin vet houdt de bloedsuikerspiegel onder controle


GARVAN INSTITUUT VOOR MEDISCH ONDERZOEK

Australische onderzoekers hebben aangetoond dat bruin vet - een speciaal soort vet dat energie verbrand om warmte te produceren Ė ook kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden bij volwassenen.

Onderzoekers van Sydney's Garvan Institute of Medical Research hebben continue bruin vet activiteit en bloedglucose gemeten in real time bij de studie deelnemers, en ontdekten dat mensen met meer bruin vet kleinere schommelingen vertoonden in de bloedsuikerspiegel. Hun bevindingen openen nieuwe wegen voor diabetes therapieŽn die zich op bruin vet richten.

De incidentie van type 2 diabetes, die wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegel, bereikt wereldwijd een epidemische omvang. Er is behoefte aan nieuwe inzichten in hoe bloedsuikerspiegel kan worden gecontroleerd, voorbij de mechanismen die geactiveerd worden door momenteel beschikbare therapieŽn.

Nu hebben de onderzoekers van de Garvan aangetoond dat bruin vet kan helpen om schommelingen in de bloedsuikerspiegel (bloedglucose) concentratie bij volwassenen tot een minimum te beperken. Hun werk wordt vandaag gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Cell Metabolisme.

In tegenstelling tot wit vet, dat in de eerste plaats de energie opslaat, verbrandt bruin vet energie - vaak in opvallend grote hoeveelheden. Gelocaliseerd net boven het sleutelbeen en de nek, werkt bruin vet als een warmtebron, waardoor het helpt ons warm te houden door het verbranden van suiker en vet.

Dr Paul Lee en geassocieerde Professor Jerry Greenfield, van de Garvanís deabetes en metabolisme afdeling, zijn al lange tijd geÔnteresseerd in de vraag of bruin vet een rol heeft buiten ons gezellig warm houden.

Dr Lee zegt: "Bruin vet neemt zoveel glucose op dat we ons afvroegen of bruin vet invloed kan hebben op de concentratie van glucose in het bloed - en daardoor dus, bruin vet gerichte therapieŽn kunnen helpen bij controle over diabetes.

"Voorheen lieten we zien dat mensen met grote bruine vet voorraden de neiging hebben om slank te zijn en een lagere bloedglucose hebben. - En nu hebben we een mogelijk verband tussen bruin vet activiteit en bloedglucose variaties ontdekt"

Het onderzoeksteam bestudeerde een groep van 15 gezonde volwassenen gedurende meer dan 12 uur. Zij vonden dat het bloedglucosegehalte en warmte door bruin vet nauw verwant waren, en elkaar bijhouden in de tijd.

Belangrijk is dat de deelnemers die over grotere deposito's van bruin vet beschikken, hadden minder schommelingen in de bloedglucose - en bloedglucose viel terug na elke piek van bruin vet activiteit.

Daarentegen steeg bruin vet activiteit alleen als reactie op een verhoogde glucosespiegel bij mensen met minder bruin vet en zeer interessant is dat hun glucosefluctuaties groter waren. Met name mensen zonder waarneembaar bruin vet hadden de grootste schommelingen in bloedglucose.

Dr Lee zegt: "Het lijkt erop dat hoe meer bruin vet men heeft, des te meer invloed het heeft op de bloedglucose.

"Onze bevindingen wijzen erop dat bruin vet kan optreden als" glucose buffer ', het verminderen van de variatie in bloedglucose en in potentie het verminderen van metabole stress dat het risico van diabetes kon vergroten."

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats