Ontstekingsmarkers zouden depressiebehandelingen kunnen begeleiden


Ontsteking verbonden met verhoogd in de hersenen.

Emory Health Sciences.

Psychiaters die depressie onderzoeken werden in de afgelopen jaren geconfronteerd met berichten over een snelle, succesvolle behandeling met geneesmiddelen zoals ketamine, dat interferereert met het in de hersenen aanwezig chemisch glutamaat.

Nieuw onderzoek van de Emory University School of Medicine is het verstrekken van tips over welke vormen van depressie het best reageren op medicijnen die glutamaat beÔnvloeden.

Onderzoekers hebben gevonden dat depressieve patiŽnten met tekenen van systemische ontsteking in de hersenen niveaus van glutamaat hebben die belangrijk zijn voor de motivatie.

"Onze resultaten suggereren dat ontstekingsmarkers ons kunnen leiden naar welke depressieve patiŽnten het best reageren op glutamaatblokkers," zegt hoofdauteur Ebrahim Haroon. Haoon is MD, assistent professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Emory University School of Medicine en het Winship Cancer Institute. "Dit kan een belangrijke stap zijn in de richting van het personaliseren van de behandeling van depressie."

Glutamaat is een chemische boodschapper gebruikt door neuronen om te communiceren. Hoge niveaus kunnen toxisch zijn voor zowel neuronen als glia cellen die de gezondheid van de hersenen ondersteunen. Het is onwaarschijnlijk dat de verhoogde niveaus waargenomen bij sommige depressieve patiŽnten acuut giftig zijn, zegt Haroon.

"Toch denken we dat ťťn van de manieren dat een ontsteking de hersenen kan schaden en leiden tot depressie is door het verhogen van het niveau van glutamaat in gevoelige gebieden van de hersenen, mogelijk door middel van effecten op glia," zegt hij.

Wetenschappers onderzochten 50 patiŽnten met een depressie die geen antidepressiva kregen op dat moment. Ontsteking werd bepaald door een bloedtest op de C-reactieve proteÔne (CRP), die werd gemeten bij herhaalde bezoeken om er zeker van te zijn dat de niveaus stabiel waren.

Het team gebruikte een beeldvormende techniek, genaamd magnetische resonantie spectroscopie (MRS), om glutamaat te meten in de basale ganglia, een hersengebied belangrijk voor motorische controle, motivatie en besluitvorming. De onderzoekers maten ook de niveaus van myo-inositol, een marker van gliale gezondheid.

Hoge glutamaat en myo-inositol niveaus in de basale ganglia werden geassocieerd met patiŽnt meldingen van anhedonie, een onvermogen om plezier te ervaren en trage motoriek, zoals gemeten door vingertiksnelheid.

"We richtten ons op de basale ganglia, omdat we eerder hadden gezien dat een behandeling voor het hepatitis C virus dat ontsteking opwekt en depressieve symptomen kan triggeren, ook de glutamaat niveaus kan doen toenemenĒ, zegt Haroon.

Hij voegt eraan toe dat de bevindingen niet direct aantonen hoe ketamine en andere glutamaat gerichte medicijnen kunnen werken tegen depressie, maar wel kunnen aangeven welke patiŽnten waarschijnlijke kandidaten zouden kunnen zijn.

Een eerdere studie van mensen met moeilijk te behandelen depressie vond dat alleen die met hoge ontstekingsmarkers neiging hebben te verbeteren als reactie op het anti-inflammatoir antilichaam infliximab.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats