Duurzame feedback helpt studenten kritisch na te denken


Duurzame feedback helpt studenten kritisch na te denkenHoe krijg je studenten zover dat ze proberen de leerstof echt te doorgronden en er kritisch over gaan nadenken? Promovendus Gerry Geitz stelde vast dat dit Ďdiepe leren' kan worden gestimuleerd door studenten duurzame feedback te geven, dat wil zeggen: feedback gericht op het ontwikkelen van de vaardigheid om zelf actief feedback te zoeken. Op 15 januari 2016 verdedigt ze bij de Open Universiteit in Heerlen haar proefschrift ĎSustainable Feedback in Higher Education: Relation Between and Changeability of Self-Efficacy, Goal Orientation, and Learning Behavior'.

Opleiden voor niet-bestaande beroepen
De veranderingen in de wereld gaan snel en ook technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De kans is dus groot dat het beroep waar nu voor opgeleid wordt er in de toekomst heel anders uitziet. Daarom is het belangrijk dat studenten leren hoe zij kennis samenbrengen en hoe ze deze kunnen inzetten om problemen in nieuwe situaties op te lossen. Diep leren is waarschijnlijk de beste manier om dit aan te leren. Diep leren gaat bijvoorbeeld over het leggen van verbanden, het doorgronden en echt willen begrijpen van de tekst en het kritisch nadenken daarover. Wie dat kan, is in staat om nieuwe ideeŽn te koppelen aan al bekende concepten en ze zo te benutten voor het oplossen van vraagstukken in onbekende situaties. Het probleem is echter dat naarmate een examen nadert, het eventueel aanwezige diep leren bij studenten vaak plaatsmaakt voor oppervlakkig leren.

Feedback richten op de toekomst
Feedback is een krachtig instrument om het leren van studenten te stimuleren. Gerry Geitz onderzocht hoe feedback eruit moet zien om diep leren te stimuleren. Zij concludeert dat feedback daarvoor moet worden ondersteund door feedbackdialogen en activiteiten die studenten niet alleen informeren over hun huidige taak, maar hen ook leren om bij toekomstige taken zelf feedback te zoeken. Als studenten leren om actief naar feedback te zoeken, in plaats van alleen vanuit de tutor feedback te ontvangen, komen zij meer Ďin control'. Zij zijn dan beter in staat betekenis te geven aan de feedback en kunnen deze als gelijkwaardigen bediscussiŽren met hun medestudenten. Zo wordt dieper over de stof nagedacht.

Examentijd
Met deze duurzame benadering van feedback deed Geitz onderzoek onder eerstejaars studenten in hoger onderwijs. De studenten die met duurzame feedback hebben gewerkt, bleken in staat om hun initiŽle diep leren te behouden naarmate een examen naderde. De groep studenten die niet met de duurzame feedback heeft gewerkt hield het diep leren minder vast.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats