Hoe darmontsteking darmkanker veroorzaakt


Kanker stamcellen kapen stamcelproductie in ontstoken weefsel.

Duke University

Chronische ontsteking in de darm verhoogt het risico op darmkanker met maar liefst 500 procent, en nu denken onderzoekers aan de Duke University te weten waarom.

De nieuwe studie wijst op een biomarker in de cellulaire werking die niet alleen een vroege waarschuwing is voor darmkanker maar een potentiŽle aanstoker is van een geavanceerde vorm van de ziekte, de tweede belangrijkste oorzaak van kankersterfte in de U.S.

In de studie, online gepubliceerd op 4 februari in het tijdschrift ĎCell Stem Cellí, tonen Duke biomedische ingenieurs aan hoe de ontwikkeling van darmkanker onlosmakelijk verbonden is met een specifiek microRNA dat bepaalt hoe cellen zich delen.

"Een kwart van de wereldbevolking wordt belaagd door een soort van darmontsteking," zei hoofdauteur Xiling Shen, universitair hoofddocent van de biomedische technologie aan de Duke University. "Deze patiŽnten hebben altijd een veel hogere kans op het ontwikkelen van darmkanker, maar het was nooit duidelijk waarom. Nu hebben we een verband gevonden."

In de studie focuste de Shen groep op een microRNA genaamd miR-34a dat kanker stamcellen de mogelijkheid geeft zich asymmetrisch te delen. Dit proces controleert de cancerogene stamcellen bevolking en genereert een gevarieerde set van cellen.

Terwijl onderzoekers wisten dat miR-34a verantwoordelijk was voor deze mogelijkheid, wist niemand waar ze vandaan kwam, omdat normale gezonde dikkedarm stamcellen zich niet asymmetrisch delen en deze microRNA niet nodig hebben. Ze vroegen zich af of er een mutatie bestond die uniek is voor kanker stamcellen, of er een verborgen rol was voor microRNA in de normale fysiologie.

Om dit te vinden verwijderden Shen en zijn collega's miR-34a van de genetische code van een aantal muizen. Maar er gebeurde niets.

"Het verwarde de wetenschappelijke gemeenschap," zei Shen. "Meestal als er iets belangrijk wordt verwijderd veroorzaakt men een probleem."

Bij de laatste studie echter kwam het probleem te voorschijn bij de muizen van wie de weefsels ontstoken waren. Zonder enig microRNA miR-34a groeiden hun stamcellen al snel uit de hand en vormden veel tumorachtige structuren.

Op basis van de studie kwamen Shen en de groep tot de conclusie dat, hoewel miR-34a actief is bij kanker, het eigenlijk een goed element is. Geactiveerd om op te treden wanneer de darm ontstoken raakt, dwingt miR-34a het proces tot asymmetrische deling en helpt de normale stamcellen populaties te controleren.

Zelfs in de vroege stadia van tumorgroei blijft het microRNA actief om de kanker stamcelpopulatie klein te houden. Naarmate de kanker vordert ontwikkelen zich echter cellenmutaties die het mogelijk maken om miR-34a af te grendelen waardoor de cellen zich kunnen verdelen in flexibele hybriden die terug kunnen keren naar de stamcellen. Het is deze flexibiliteit die in een later stadium de kanker zo moeilijk uit te roeien maakt.

"Normaal gesproken als men in tumoren een abnormaal weefsel ziet denkt men aan een slechte zaak", zei Shen. "Maar het blijkt dat, onder normale omstandigheden, deze microRNAs goedaardig zijn, die alleen te zien zijn als er iets misgaat. En als je ze tot zwijgen brengt in een laat stadium van kanker is het net alsof de superschurk de superheld afvoert en de kanker wordt veel erger."

Shen hoopt dat het begrijpen van de rol van miR-34a zou kunnen leiden tot de kwetsbaarheid van deze superschurk.

Met een test om te zoeken naar verhoogde niveaus van miR-34a, konden de onderzoekers een systeem voor vroegtijdige waarschuwing creŽren om kanker te vangen in een jeugdig stadium waarin die veel gemakkelijker te genezen is. En als een mogelijke behandeling voor een laat stadium van kanker proberen de onderzoekers de kankercellen terug miR-34a te doen aanmaken. Dit zou de tumorcellen stoppen met het verkrijgen van de flexibiliteit om terug te keren naar stamcellen en artsen toelaten om hen voor altijd te vernietigen.

Klinische onderzoeken zijn momenteel bezig om dit bij verschillende kankertypes te testen, maar dit is de eerste studie die heeft aangetoond dat het ook zou kunnen werken voor darmkanker. De ontdekking zal onderzoekers helpen bij het ontwerpen van klinische proeven en de patiŽnten te slecteren die de meeste kans hebben om te reageren op de therapie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats