Nieuwe studie verbindt consumptie van koffie aan een verminderde kans op darmkanker


University of Southern California - HEALTH SCIENCES

LOS ANGELES - Of u nou zwarte koffie, decaf, half-caff of zelfs oploskoffie neemt, bent u helemaal vrij in. Onderzoekers van de University of Southern California (USC) Norris Comprehensive Cancer Center van de Keck Medicine van de USC hebben bevonden dat de consumptie van koffie het risico op darmkanker vermindert.

De studie onderzocht meer dan 5.100 mannen en vrouwen die in de afgelopen zes maanden gediagnosticeerd waren met colorectale kanker, samen met extra 4.000 mannen en vrouwen zonder voorgeschiedenis van colorectale kanker om als controlegroep te dienen. Deelnemers meldden hun dagelijkse consumptie van verhitte (espresso), instant, cafe´nevrije en gefilterde koffie, evenals hun totale verbruik van andere vloeistoffen. Dus een vragenlijst verzamelde informatie over vele andere factoren die invloed hebben op het risico van colorectale kanker, zoals familiegeschiedenis van kanker, voeding, lichaamsbeweging en roken.

"We zagen dat het drinken van koffie geassocieerd wordt met een lager risico op colorectale kanker, en hoe meer koffie er gedronken wordt, hoe lager het risico," zei Stephen Gruber, MD, PhD, MPH, directeur van het USC Norris Comprehensive Cancer Center en senior auteur van het studie.

De gegevens toonden aan dat zelfs een matige consumptie van koffie, tussen 1-2 porties per dag, geassocieerd werd met 26 procent vermindering van de kans op het ontwikkelen van colorectale kanker na correctie van bekende risicofactoren. Te meer omdat het risico op ontwikkeling van colorectale kanker verder was afgenomen tot 50 procent wanneer deelnemers meer dan 2,5 porties koffie per dag dronken. De aanduiding van het verminderde risico werd gezien over alle soorten koffie, en zowel cafe´nehoudende als cafe´nevrije.

"We waren enigszins verrast om te zien dat cafe´ne niet echt ter zake deed", aldus Gruber. "Dit geeft aan dat cafe´ne alleen niet verantwoordelijk is voor de beschermende eigenschappen van koffie."

Koffie bevat veel elementen die bijdragen aan de totale colorectale gezondheid, en de preventieve eigenschappen zou kunnen verklaren. Cafe´ne en polyfenolen kunnen fungeren als antioxidanten, beperking van de groei van potentiele darmkankercellen. Melano´den die tijdens het branden ontstaan waren de hypothese om de mobiliteit van de dikke darm te stimuleren. Diterpenen kunnen kanker voorkomen door het verbeteren van de lichaamsverdediging tegen oxidatieve schade.

"Het niveau van de gunstige verbindingen per kop koffie variŰren afhankelijk van de bonen, brand- en brouw methode," zegt eerste auteur Stephanie Schmit, PhD, MPH. "Het goede nieuws is wel dat onze data een verminderd risico aangeeft op darmkanker ongeacht de smaak of vorm van koffie u verkiest."

Vertaling Shanti


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats