Rattenstudie toont rol darmmicrobioom aan bij gevoeligheid voor dikkedarmkanker


GENETICS SOCIETY OF AMERICA

De microscopische organismen die in onze darmen leven doen meer dan alleen helpen bij het verteren van voedsel. Een nieuwe studie met ratten versterkt het bewijs dat de complexe mengeling van micro-organismen die in de darmen te vinden is Ė het darmmicrobioom Ė de waarschijnlijkheid dat iemand dikkedarmkanker ontwikkelt kan beÔnvloeden.

Uit voorgaande studies is gebleken dat kanker samenhangt met veranderingen in het microbioom van de darmen. In de nieuwe studie met ratten werd de mogelijke relatie tussen kanker en darmbacteriŽn verder onderzocht door onderzoekers van de University of Missouri in Columbia. Zij implanteerden embryoís uit een rattenstam die genetisch zodanig was aangepast dat zij dikkedarmkanker zouden krijgen, in de baarmoeders van drie andere rattenstammen, die elk een specifiek darmmicrobioom hadden : F344/NHsd (F344), LEW/SsNHsd (LEW), en Crl:SD (SD).

Na 1,5 maand leek het microbioom van de jonge ratten, die meestal tumoren ontwikkelen als ze tussen de 2 en 4 maanden oud zijn, op dat van hun draagmoeders. De onderzoekers keken of er tumoren waren ontstaan toen de jongen 6 maanden waren en de bevinding was dat ratten met het LEW-microbioom helemaal geen dikkedarmkanker ontwikkelden.

Ook vonden ze juist meer tumoren in de ratten met het F344-microbioom, waarin meer Peptococcaceae en Akkremansia muciniphila-bacteriŽn voorkwamen. De bevindingen uit deze studie kunnen nieuwe inzichten geven in de regulerende en voorspellende rol van het darmmicrobioom bij de ontwikkeling van dikkedarmkanker in dit rattenmodel.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats