Walnoten kunnen de gezondheid van je darmen verbeteren


Het eten van walnoten verandert het darmmicrobioom en vermindert groei kankercellen

UNIVERSITEIT VAN CONNECTICUT

Het eten van walnoten kan de darmbacterieŽn veranderen op een manier die darmkanker onderdrukt, rapporteren onderzoekers van UConn Health in de uitgave van Cancer Prevention Research.

Een team van onderzoekers aan de UConn Health en The Jackson Laboratory for Genomic Medicine ontdekte dat muizen die 7-10,5% van hun totale calorieŽn aten als in walnoten, minder darmkanker ontwikkelden. Dit effect was het meest duidelijk bij mannetjesmuizen, die 2,3 keer minder tumoren hadden als ze walnoten gevoerd kregen als deel van een dieet dat vergelijkbaar is met het typisch Amerikaanse. Dit staat gelijk aan mensen die dagelijks ongeveer een ons walnoten eten.

"Voor het eerst laten onze uitkomsten zien dat het eten van walnoten de ontwikkeling van tumoren in de darmen kan verminderen," zegt hoofdonderzoeker dr. Daniel W. Rosenberg van UConn Health. "Er is meer en meer bewijs dat het eten van walnoten een scala aan voordelen kan bieden gerelateerd aan gezondheidsrisico's als kanker. Deze studie laat zien dat walnoten ook als probiotica kunnen dienen om de darmen gezond te houden, met als gevolg bescherming tegen darm tumoren."

Walnoten zitten vol met bestanddelen die bekend staan om hun voedingswaarde. Ze bevatten de meeste meervoudig onverzadigde vetzuren van alle algemeen gegeten noten, evenals de hoogste ratio omega-3 tot omega-6 vetzuren, en hoge niveaus van een vorm van vitamine E met anti-kanker eigenschappen.

Maar walnoten zijn niet alleen een optelsom van hun chemische eigenschappen, zij zouden als 'whole food' als de meest significante krachtbron tegen darmkanker gezien worden, de derde meest voorkomende kanker van de wereld. Andere studies hebben aangetoond dat walnoten veelbelovend zijn in het afweren van ziektes gerelateerd aan dieet en levensstijl, inclusief hartziekten, diabetes en neurologische storingen.

Rosenberg, kankeronderzoeker en professor in de medicijnen aan UConn Healteh en dr. Masako Nakanishi, onderzoeksassociť in het Center for Molecular Medicine van UConn Health, testten de kankerpreventie kwaliteiten van walnoten op muizen die twee verschillende dieten kregen. Eťn groep muizen aten het standaard muizenvier, terwijl de andere groep voer kreeg dat voldeed aan het typisch Amerikaanse voedingsprofiel. Subgroepjes van beide groepen kregen walnoten als supplement.

Interessant was dat mannetjesmuizen met het Westerse dieet aangevuld met 10,5% walnoten de grootste vermindering van darm tumoren lieten zien, vergeleken met muizen die geen walnoten kregen.

Om erachter te komen waarom walnoten zoveel voordelen heeft, werkte het UConn Health team samen met dr. George Weinstock en collega's van The Jackson Laboratory. Weinstock's lab gebruikte faecale monsters van de muizen en analyseerden de bacteriekolonies uit hun ingewanden. Ze zagen dat het ernaar uitzag dat walnootconsumpie het darmmicrobioom voor een ecologie zorgt dat potentieel bescherming biedt tegen darmkanker. Het is niet geheel duidelijk hoe het werkt, maar er zijn aanknopingspunten. Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat sommige darmbacterien vezels verteren naar bestanddelen met anti-ontstekings eigenschappen die tumorvorming kunnen verminderen. De microbioom analyse liet ook interessante verschillen zien tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes met een walnootloos dieet leken een minder diverse darmflora te hebben dan vrouwtjes. Toevoeging van walnoten in het dieet van mannetjesmuizen bracht hun microbioom dichter bij dat van de vrouwtjes met beide dieten. Of deze verandering bijdraagt tot bescherming zoals aangetoond bij mannetjesmuizen moet nog nader onderzocht worden.

Omdat de studies alleen bij muizen zijn uitgevoerd, zullen meer proeven moeten worden gedaan bij mensen, voordat walnoten eenduidig kunnen worden aanbevolen als kanker-preventieve stof. Rosenberg's team werkt met een nutritionist en onderzoekt colonoscopie patienten op hun dieet als deel van langetermijn onderzoek bij mensen.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats