Onderzoek wijst uit dat beÔnvloeding van darmmicroben de negatieve gevolgen van vet kan terugdringen


SOCIETY FOR THE STUDY OF INGESTIVE BEHAVIOR

Wist je dat als onze darmen vol zitten ze neurale boodschappen sturen naar onze hersenen?

Onderzoekers van de universiteiten van Georgia, Binghampton en Pennsylvania State hebben nu bij ratten ontdekt dat deze neurale boodschappen verstoord worden door systematische consumptie van vetrijke voeding, als de bacteriekolonies die normaal in onze darmen voorkomen, veranderen.

Vertraging van dit verzadigingsbericht kan leiden tot over-eten en uiteindelijke gewichtstoename. Dr. Claire De La Serre en collega's ontdekten dat dit negatieve effect teruggedrongen kan worden door manipulatie van de darmmicroben. Dit wetenschappelijke rapport wordt deze week gepresenteerd tijdens de Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), de belangrijkste vereniging voor onderzoek naar alle aspecten van eet- en drinkgedrag.

Tijdens een bepaalde studie ontdekten onderzoekers dat vetrijke voeding het neurale darm-naar-brein-pad verandert en ontstekingen opwekt in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het eetgedrag. Het is bekend dat vetrijke voeding dramatische gevolgen heeft voor de samenstelling van de darmmicrobiota, dus de onderzoekers hebben onderzocht of deze normaal in onze darmen verblijvende microben de link zouden kunnen zijn tussen voeding en neurale veranderingen.

De La Serre en collega's ontwikkelden een formule om de negatieve verandering in de darmmicroben te corrigeren. Door dagelijks een lage dosis breedspectrum antibioticum te injecteren konden zij het effect van vetrijk voedsel op de microbioticasamenstelling terugdringen. Opmerkelijk was dat toen de bacteriesamenstelling teruggebracht werd naar normaal, de verstoorde darm-brein signalen en hersenontstekingen ook gecorrigeerd werden.

Het resultaat: met antibiotica behandelde dieren aten minder en kwamen minder aan in gewicht. Dit laat zien dat de darmbacteriŽn die het goed doen op vetrijk voedsel een rol spelen bij de schadelijke gevolgen van deze voeding op de hersensignalen. Voortzetting van dit onderzoek zou uiteindelijk kunnen leiden tot op bacteriŽn gebaseerde therapieŽn voor behandeling van overmatig eten en obesitas.

"Toen wilden we testen of voedsel met antibacteriŽle- en antionstekingseigenschappen ook het negatieve effect op vetrijke voeding zou kunnen terugdringen, vergelijkbaar met de antibioticum behandeling," legt Claire De La Serre uit. In een aparte studie voedden de onderzoekers proefdieren met vetrijk voedsel en gaven sommige dieren een supplement van blauwe bessen, fruit dat vol zit met anthocyanine, een natuurlijk antimicrobisch ingrediŽnt.

De met blauwe bessen gevoerde dieren hadden een volkomen verschillend microbiotaprofiel, minder ontstekingen en stabielere bloedsuikerniveaus. Dus, specifieke eigenschappen van bio-actief voedsel zouden gericht gebruikt kunnen worden voor verbetering van de microbiotasamenstelling en algehele gezondheid.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats