Vermindering van variatie in voeding heeft invloed op rijkdom van menselijk darmmicrobioom


Voedingsvariatie nodig voor gezond microbioom spijsverteringskanaal

Veranderingen in landbouwkundige praktijken in de afgelopen vijftig jaar, hebben geresulteerd in een verminderde agriculturele diversiteit. Dit heeft er toe geleid dat er minder variatie in voeding is. De aanzienlijke invloed die deze verandering in voedingsrijkdom heeft op de menselijke gezondheid is het onderwerp van een verhelderend perspectief in het tijdschrift Molecular Metabolism, van Mark Heiman, MicroBiome Therapeutics en Frank Greenway, Pennington Biomedical Research Center.

Heiman en Greenway beschrijven hoe de afname in de variŽteit van de voeding de rijkdom van het menselijke darmmicrobioom Ė het collectief van de micro-organismen die in de darmen leven Ė heeft veranderd. Zij wijzen erop dat gezonde mensen een divers microbioom hebben en dat veel van de vaak voorkomende pathologieŽn van de 21ste eeuw, zoals diabetes 2, obesitas en inflammatoire darmziektes, samenhangen met een verminderde microbiotische rijkdom.

Het darmmicrobioom functioneert als een endocrien orgaan, dat specifieke voedingsstoffen uit de voeding omzet en dat specifieke stoffen produceert, die functioneren als stofwisselingssignalen in de gastheer. Daaruit volgt ook dat zeer gespecialiseerde diŽten het landschap van het darmmicrobioom op den duur zullen veranderen. Het is zelfs zo dat er maar een paar dagen met een veranderd eetpatroon nodig zijn, voordat de microbiotische samenstelling in de darmen al verandert. En als de verandering van eetgewoonte het verwijderen van ťťn of meer macronutriŽnten betreft (denk aan Atkins of Paleo, of verganistisch), dan verkiezen mensen in wezen al bepaalde microbiotische soorten boven andere.

Het belang van microbiotische diversiteit kan niet genoeg worden benadrukt. De bacteriŽn produceren een overvloed aan belangrijke moleculen voor de gastheer en een grotere variatie brengt een groter aanpassingsvermogen en een grotere verscheidenheid aan fysiologische responsen met zich mee. ďHoe groter het repertoire van signalen, hoe waarschijnlijker het is dat de homeostase kan worden gehandhaafd als het eetpatroon wordt verstoordĒ, leggen Heiman en Greenway uit. ďOmdat elke specifieke macronutriŽnt de mogelijkheid heeft om door darmbacteriŽn te worden verwerkt tot unieke stofwisselingssignalen, geldt bovendien, dat hoe groter de variŽteit aan signalen is, hoe groter ook de variŽteit aan mogelijke reacties is.Ē

De schrijvers stellen, dat verder onderzoek naar hoe specifieke macronutriŽnten het microbioom beÔnvloeden en hoe de diversiteit van het microbioom kan worden verhoogd, de toekomst kan inluiden van een gepersonaliseerde geneeskunde bij stofwisselingsziektes. Een ontlastingsmonster, in plaats van een bloedmonster, kan de arts al voldoende informatie opleveren om individuele voedingsveranderingen voor te schrijven om stofwisselingsziektes te behandelen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats