Onderzoekers ontdekken verband tussen stress en ongezond microbioom


University of Guelph

Rode eekhoorns die in een omgeving met weinig stress leven, herbergen gezondere stammen van micro-organismen. Deze constatering kan implicaties hebben voor de menselijke gezondheid, aldus een nieuw onderzoek geleid door de Universiteit van Guelph.

Onderzoekers testten de darmflora bij eekhoorns en analyseerden de stresshormonen bij de dieren. Hun studie verschijnt in het tijdschrift Biology Letters.

De darmflora ofwel het microbioom bestaat uit gemeenschappen van micro-organismen die in en op het lichaam van alle levende wezens voorkomen, inclusief mensen. Het microbioom, dat gevonden wordt in de mond en de darmen, bestaat uit een mengsel van goedaardige en potentieel kwaadaardige bacteriën. Het mengsel, dat voortdurend verandert, kan de gezondheid van de gastheer beïnvloeden.

“Een divers microbioom is meestal goed voor je gezondheid – dat is waarom mensen probiotica nemen,”, zegt hoofdonderzoeker Mason Stothart, voormalig student aan het Department of Integrative Biology.

“We wilden de relatie tussen microbioom en stress begrijpen. Hoe meer stress bij de eekhoorns, hoe minder de diversiteit van de bacteriën die ze bij zich droegen, wat een aanwijzing voor een slechte gezondheid kan zijn.”

Stothart en een student aan de Laurentian University vingen eekhoorns in Algonquin Park in Ontario, Canada. Ze namen speeksel- en ontlastingmonsters, die vervolgens in een laboratorium werden geanalyseerd.

De onderzoekers ontdekten dat het microbioom van eekhoorns met minder stresshormonen meer diversiteit bevatte.

“Als tweede onderdeel van het experiment vingen we dezelfde eekhoorns twee weken later nog eens, en toen zagen we dat sommige potentieel schadelijke bacteriën waren toegenomen bij een toename van het stressniveau,” meldt Stothart.

Dit onderzoek is het eerste in zijn soort dat in een natuurlijke omgeving is uitgevoerd, aldus Prof. Amy Newman, senior-auteur van het onderzoek en Stotarts supervisor.

“Dit is het eerste bewijs dat er een link is tussen stress en de diversiteit van het microbioom bij in het wild levende dieren,” zegt Newman. “Door dit onderzoek in een natuurlijke omgeving uit te voeren krijgen we een realistischer beeld van het microbioom en het potentiële verband met stress en gezondheid.”

De onderzoekers zijn nu van plan het microbioom te gaan variëren, om te zien of het door stress wordt beïnvloed, of dat het andersom is, zegt Newman. “Bacteriële diversiteit bij dieren en mensen komt naar voren als een wezenlijk onderdeel van de gezondheid, en dit onderzoek verschaft gegevens die aantonen dat er een verband is tussen weinig stress en een gezond microbioom.”


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats