Maagklachten op de Olympische Spelen - lekkende darmsymdroom?


Universiteit van Plymouth

Een aantal deelnemers aan de Olympische Spelen van Rio hebben maagproblemen gemeld. Ondanks een aantal klachten over maagpijn is officieel ontkend dat atleten het slachtoffer waren van voedselvergiftiging in het dorp van de Olympische atleten in Rio,.

Professor Raymond Playford, een gastro-intestinale expert en professor in de geneeskunde aan de Plymouth University Peninsula School of Medicine and Dentistry vermoedt dat de dader in sommige gevallen wel eens het ’lekkende darm syndroom’ zou kunnen zijn.

'Lekkende darm is een aandoening waarbij de dunne mucosale barrière van de darm, die een rol speelt bij het absorberen van voedingsstoffen en voorkomt dat grote moleculen en bacteriën uit de darm in de bloedstroom komen, minder effectief is.

Het is vooral een probleem voor atleten die zware inspanningen moeten leveren of die actief zijn in warme omstandigheden. Dit kan leiden tot 'een zonnesteek' (vooral bij militairen ingezet in landen met hoge temperaturen) en darmproblemen bij atleten. De combinatie van intense fysieke inspanning en warme omgeving op de Olympische Spelen zou wel eens lekkende darm kunnen hebben veroorzaakt bij de atleten.

Eerder dit jaar leidde Professor Playford een onderzoeksteam dat een studie publiceerde in het prestigieuze American Journal of Clinical Nutrition. De studie stelde dat zink carnosine (een health food product), alleen of met colostrum genomen waardevol kan zijn voor sporters getroffen door 'lekkende darm'.

Acht vrijwilligers namen deelnamen aan een dubbel-blind placebo gecontroleerde proef. De vrijwilligers werden in groepen verdeeld en kregen ofwel de placebo, zink carnosine, colostrum of zink carnosine en colostrum gedurende 14 dagen voor de start van opgelegde oefeningen tot 14 dagen na het begin van de behandeling. De atleten met zware inspanning vertoonden twee graden Celsius temperatuursverhoging, een bijdragende factor in het veroorzaken van darmlekkage.

De klinische proef ging samen met celcultuur experimenten om de mechanismen trachten te begrijpen achter de werking van zink carnosine en colostrum.

De resultaten toonden aan dat zink carnosine de toestand van de mucosale barrière van de darm verbeterde en dat deze verbetering nog werd versterkt met aanvulling van colostrum. Beide zijn verkrijgbaar bij leveranciers van gezonde voeding. Het onderzoeksteam concludeerde dat het nemen van zink carnosine alleen of met colostrum waardevol is voor de slachtoffers van 'lekkende darm'.

Professor Playford: "Het komt niet als een verrassing dat sommige atleten op de Olympische Spelen maagklachten ervaren. De omstandigheden zijn ideaal voor een 'lekkende darm' - hoge temperaturen en een hoge mate van lichaamsbeweging zijn een uitgelezen combinatie ervoor. Het goede nieuws is dat uit ons onderzoek is gebleken dat er een natuurlijke en gemakkelijk verkrijgbare oplossing is voor het probleem. "

Vertaling: Andre Teirlinck


14 daagse kruidenkuur voor de lever


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats