Eiwitten, door goede darmmicroben afgescheiden, blijken salmonella en invasieve E. coli te remmen


Studie van UCI toont aan dat microcinen helpen bij afremmen ziekteverwekkende bacteriën in ontstoken darmen

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - IRVINE

Er zijn maar weinig behandelingen voor door bacteriën veroorzaakte darminflammatie, die tot diarree, koorts en buikkrampen kan leiden. Maar microbiologen van de Universiteit van California, Irvine, hebben een nieuwe benadering laten zien die tot effectievere remedies zo kunnen leiden.

In het tijdschrift Nature geven hoogleraar microbiologie en moleculaire genetica Manuela Raffatellu en haar collega’s een eerste bewijs dat kleine eiwitmoleculen genaamd ‘microcinen’ – die worden geproduceerd door goede darmmicroben – een cruciale rol spelen in het blokkeren van bepaalde ziekteverwekkende bacteriën in ontstoken darmen.

In hun studie tonen de onderzoekers aan dat een probiotische stam van E. coli, genaamd Nissle 1917, microcinen gebruikt om de pathogene salmonella en een invasieve vorm van E. coli – die werd geïsoleerd uit patiënten met inflammatoire darmaandoeningen – te remmen.

“Hoewel een in-vivo rol voor microcinen al 40 jaar wordt aangenomen, is dit nooit eerder overtuigend aangetoond,” zegt Raffatellu, die gelieerd is aan het UCI Institute for Immunology. “We veronderstellen dat hun rol over het hoofd werd gezien omdat microcinen, zoals onze gegevens laten zien, niet effectief lijken te zijn bij niet-ontstoken darmen. Omgekeerd tonen wij wel aan dat microcinen in een ontstoken darm een probiotische stam kunnen helpen bij het beperken van de groei van sommige schadelijke bacteriën.”

Zij voegt eraan toe dat microcinen essentieel zijn voor de therapeutische activiteit van E. coli Nissle en haar volgende stap is het uitzuiveren van microcinen en testen of ze als doelgerichte antibiotica toegediend zouden kunnen worden.

Vertaling: Astrid ZwartNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]