Algemeen voedingsmiddelenadditief bevordert darmkanker bij muizen


GEORGIA STATE UNIVERSITY

ATLANTA - Volgens een nieuwe studie kunnen emulgatoren, die toegevoegd worden aan de meeste bewerkte voedingsmiddelen om structuur te behouden en langer in het schap te kunnen blijven staan, de darmbacterien op een zodanige manier aantasten dat darmonstekingen en darmkanker kunnen ontstaan.

De uitkomsten, gepubliceerd in Cancer Research, laten een versterkte tumorvorming zien bij muizen met een regelmatige inname van emulgatoren. De studie werd geleid door Drs. Emilie Viennois, Didier Merlin, Andrew T. Gewirtz en Benoit Chassaing, onderzoekers van het Institute for Biomedical Sciences van de Georgia State University.

Darmkanker, wereldwijd doodsoorzaak nummer 4, zorgde in 2012 voor 700.000 overlijdensgevallen. Men beseft meer en meer dat de darmmicrobiota, de enorm diverse populatie micro-organismen in onze ingewanden, een sturende rol speelt bij de ontwikkeling van darmkanker.

De microbiota speelt ook een sleutelrol bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de twee meest voorkomende vormen van IBD (inflammatory bowel disease), inflammatoire darmziekten. Het is bekend dat IBD tumorvorming in de darmen bevordert en aanleiding gaf voor de term "colitis-geassocieerde kanker." Bij lichte ontstekingsgevoeligheid, een aandoening die vaker voorkomt dan IBD, is een verband aangetoond met een gewijzigde microbiota samenstelling in de darmen en metabolische ziekten, en werd bij veel gevallen van darmkanker waargenomen. Deze recente uitkomsten tonen aan dat voedingsemulgatoren deels de oorzaak zouden kunnen zijn voor deze connectie.

"Het aantal gevallen van darmkanker is aanmerkelijk gestegen sinds halverwege de 20e eeuw," zegt Viennois, universitair docent aan het Institute for Biomedical Sciences. "Een belangrijk kenmerk van deze ziekte is de aanwezigheid van een gewijzigde darm microbiota en daardoor een gunstige omgeving vormt voor de ontwikkeling van tumoren."

"De dramatische toename van deze ziekten werd aangetroffen temidden van constante menselijke genetica; een milieufactor lijkt daardoor een cruciale rol te spelen," zegt Chassaing, universitair docent van het Institute for Biomedical Sciences.

Eerdere rapportages van het Georgia State onderzoeksteam toonden aan dat laaggradige darmontstekingen worden bevorderd door de consumptie van voedingsemulgatoren, detergens-achtige moleculen in de meeste bewerkte voedingsmiddelen, die de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen. De toevoeging van emulgatoren lijkt te passen in het tijdskader en heeft de bevordering van bacteriŽle translocatie door alle epitheelcellen heen aangetoond. Viennois en Chassaing veronderstelden dat emulgatoren de darmmicrobiota zodanig kunnen aantasten dat darmkanker bevorderd wordt. Ze experimenteerden met muizen om deze mogelijkheid te testen.

Voor deze studie werden de muizen door het team gevoerd met twee algemeen gebruikte emulgatorend: polysorbaat 80 en arboxymethylcellulose, in doses die overeenkwamen met de veelvuldige consumptie van de vele aantallen emulgatoren die toegevoegd worden in de meeste bewerkte voedingsmiddelen. Onderzoekers observeerden dat inname van emulgatoren de samenstelling van bacterien van de darm microbiota drastisch verandert, op zo'n manier dat het ontstekingsgevoeliger werd, en daarmee gevoeliger voor kankerontwikkeling. Veranderingen in bacteriŽle organismen resulteerden in bacteriŽn met meer flagelline en lipopolysaccharide, die ontstekingsgevoeligheid van de gen expressie door het immuunsysteem activeren.

Door een vastgesteld model van darmkanker te gebruiken, observeerden de onderzoekers dat de consumptie van emulgatoren in onze voeding genoeg was om deze diertjes meer vatbaar te maken voor de ontwikkeling van darmtumoren omdat dit een ontstekingsgevoeliger milieu creŽerde en in stand hield, in verband gebracht met een veranderde proliferatie/apoptosis (celdodende) balans. De onderzoekers observeerden dat verhoogde tumorenontwikkeling in verband stond met een veranderde darmmicrobiota, gekarakteriseerd door een verhoogde ontstekingsgevoeligheid.

Deze studie liet zien dat door emulgatoren veroorzaakte veranderingen in het microbioom nodig en genoeg waren om voor veranderingen te zorgen in de intestinale homeostasis van de epitheelcellen, waarvan men denkt dat dit zorgt voor tumorontwikkeling. De gevolgen van het consumeren van emulgatoren werd geŽlimineerd bij muizen vrij van microbiota (bacterievrije muizen). En het transplanteren van microbiota van met emulgatoren behandelde muizen in bacterievrije muizen was voldoende om te veranderingen te genereren in de homeostasis van de epitheelcellen, hiermee de centrale rol aantonend die de microbiota speelt bij tumorontwikkeling.

Al met al ondersteunen deze ontdekkingen het idee dat het agiteren van gast-microbiota interacties om laaggradige darmontstekingen te veroorzaken de ontwikkeling van darmtumoren kan promoten. Het team onderzoekt op dit moment welke microbiota-organismen dit gevaarlijke effect triggeren, alsook de werking van door veranderde microbiota aangewakkerde ontwikkeling van kanker.

Vertaling: Ellen LamNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]