Evolutie darm microbioom bij mensen: van jager-verzamelaars tot westerse levensstijl


CELL PRES

Westerlingen hebben een minder gevarieerd darm microbioom vergeleken met jager-verzamelaars. Maar hoe en waarom deze verzameling microben afwijkt bleef lang een mysterie. Op 25 februari jl. deden onderzoekers verslag in Cell Reports en beschrijven een veranderd darm microbioom uit Bantu, een bevolkingsgroep in de Republiek Zuid Afrika, traditionele inwoners die sommige geïntegreerde westerse leefwijzen praktiseren. De ontdekking geeft inzicht welke factoren onze microbioomverschillen aansturen, waarvan gedacht wordt dat deze in verband staan met stofwisselingsaandoeningen bij westerse populaties.

“Dit is een van de eerste studies die laat zien dat de microbiomen van een traditionele landbouw groep een aanvullende functie laten zien tussen de microbiomen van jager-verzamelaars en die van een westerse geïndustrialiseerde gemeenschap,” zegt eerste auteur Andres Gomez, microbieel (bacteriologisch) ecoloog en stafwetenschapper bij het J. Craig Venter Instituut in Californie. Gomez denkt dat de verandering het bewijs zou kunnen zijn dat de traditionele Bantu landbouwers geleidelijk overgegaan zijn naar verwesterde bestaanspatronen, en dat deze transitie de manier geweest zou kunnen zijn waarop de moderne mens hun darm microbioom evolueerde. Bij de studie was een team van internationale medewerkers betrokken, waaronder senior auteur Ran Blekhman van de universiteit van Minnesota en co-auteurs Steven Leigh van de universiteit van Illinois in Urbana-Champaign en Klara Petrzelkova van de Academy of Sciences in de Tsjechische Republiek.

De in de studie geanalyseerde jager-verzamelaars, BaAla pygmeeën genaamd, zijn sterk afhankelijk van wild, vis, fruit en groenten voor hun levensonderhoud. Echter, de Bantu populatie is volledig afhankelijk van de markteconomie. Deze landbouwers verbouwen knollen, fruit en andere planten, gebruiken meelachtige producten en houden geiten voor het vlees. Ze gebruiken ook antibiotica en andere therapeutische medicijnen als deze beschikbaar zijn.

Gomez wilde in eerste instantie de microbiomen van de twee populaties vergelijken, toen hij de darm microben van wilde gorilla’s bestudeerde met de hulp van BaAka gorilla spoorvolgers. “Ik ontmoette deze mensen en vond hun levenswijze fascinerend,” zegt Gomez. “Bijna zonder westerse invloeden.” Hij en zijn collega’s werkten ook met Bantu onderzoeksassistenten, en besloten ontlastingmonsters te nemen van de twee groepen voor analyse. Het team onderzocht monsters van 28 leden van de BaAka en 29 van de Bantu gemeenschap.

Opeenvolgende gegevens lieten zien dat terwijl de BaAka en Bantu darm microben van dezelfde bacteriële soort waren, de overvloed aan traditionele bacteriële soorten verminderd was bij de Bantu. Verdere vergelijkingen met westerse microbiome gegevens lieten zien dat de samenstelling van het Bantu microbioom in het spectrum valt tussen de BaAka en westerse populaties. “Het BaAka microbioom lijkt meer op die van in het wild levende primaten dan op de westerse mens,” zegt Gomez.

Toen de onderzoekers gingen speuren naar de werking van de verschillende bacteriële kolonies vonden ze een potentiële gradiënt tussen de BaAka en westerse microben in systemen die betrokken zijn bij de verwerking van koolhydraten en onbekende substanties. “We vermoeden dat de verrijking door koolhydraten en lichaamsvreemde verwerking die we zien bij Bantu’s en Amerikanen in verband staat met de toegang tot meer verrijkte suikers en therapeutische medicijnen, terwijl de jager-verzamelaars meer vezelrijke planten consumeren en geen toegang hebben tot medicijnen of antibiotica,” zegt Gomez, hoewel hij opmerkt dat het team betere functionele benaderingen nodig heeft om deze bevindingen te onderbouwen.

De studie ondersteunt de gedachte dat onze voeding de belangrijkste besturing is van de microbiome samenstelling in mensen,” zegt Gomez. “We zijn wat we eten, en ons microbioom is een zeer belangrijke afspiegeling van onze levensstijl.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats