Wat doen darmbacteriŽn in ernstig zieke longen?


Gevaarlijke ontstekingscyclus en microbioomverstoring zou sleutelrol kunnen zijn bij sepsis (bloedvergiftiging), ARDS en meer, volgens onderzoek van het team van de universiteit van Michigan.

UNIVERSITY OF MICHIGAN HEALTH SYSTEM

ANN ARBOR, Mich. - Niemand weet precies hoe ze daar terechtkwamen. Maar de ontdekking, dat bacteriŽn die normaal in de darmen leven waarneembaar zijn in de longen van levensgevaarlijk zieke mensen en dieren, kan waardevol zijn voor intensive care patiŽnten.

Momenteel rapporteren wetenschappers dat ze darmbacteriŽn vonden in het diepste bereik van falende longen - een omgeving waar ze normaliter niet voorkomen en niet kunnen overleven. Hoe ernstiger de ziekte, hoe meer de gewone longbacteriŽn in aantal overtroffen werden door de verdwaalde darmbacteriŽn.

De ontdekking werd gedaan door een team van de universiteit van Michigan Medical School en gepubliceerd in Nature Microbiology.

Hun conclusie: levensbedreigende longziekten hebben meer te maken met verstoringen in de natuurlijk aanwezige microbepopulatie in ons lichaam, of microbioom, dan aanvankelijk gedacht.

De onderzoekers zagen het effect bij zowel knaagdieren met de gevaarlijke totale lichaamsonsteking bekend als sepsis, als bij 68 patiŽnten met het plotselinge en ernstige longfalen, ook bekend als het Acute Respiratory Distress Syndrome, of ARDS. Met behulp van speciale genetische apparatuur en bacteriecultuurtechnieken waren ze voor het eerst in staat het longmicrobioom bij mensen met ARDS te bestuderen en te vergelijken met monsters van gezonde vrijwilligers.

Meer dan 200.000 Amerikanen krijgen elk jaar ARDS, waarvan velen onder de miljoen Amerikanen vallen die sepsis krijgen. Bijna de helft van ARDS en sepsis patiŽnten komt hieraan te overlijden.

"Onze uitkomsten suggereren dat in onze eerdere pogingen om behandelingen tegen sepsis en ARDS te vinden, we een belangrijk deel van het verhaal over het hoofd hebben gezien," zegt hoofdauteur Robert P. Dickson, MD, arts acute geneeskunde en laboratoriumwetenschapper. Vrijwel al onze pogingen om deze acute ziektes te behandelen waren gericht op de aanpak van de uit de hand gelopen ontstekingen en letsel die we bij onze patiŽnten konden zien. Maar onze studie geeft de mogelijkheid dat deze ontstekingen en letsel eigenlijk het neerwaartse gevolg kan zijn van een opwaartse bron: ontregelde bacteriepopulaties in de darmen en longen."

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats