Voedingsadditieven die onze darm laat lekken


Dr. Greger's Medical Nutrition Blog
Geschreven door Michael Greger MD op 20 september 2016

Ziekte van Crohn voorkomen met dieet

De ziekte van Crohn is een autoimmuunziekte die meer dan een miljoen Amerikanen treft. Het is een darmontstekingsziekte waarbij het lichaam de darmen aanvalt. Op dit moment is er geen remedie bekend tegen de ziekte van Crohn; huidig onderzoek is gefocust op symptoombestrijding. Er is geen defintieve medische of operatieve therapie. We zullen het moeten doen met een plantaardig dieet, dat tot op heden de beste terugvalpreventie heeft opgeleverd.

Onderzoekers kwamen op het idee om een plantaardig dieet uit te proberen omdat van voedsel met dierlijke eiwitten en dierlijke vetten is vastgesteld dat zij een vermindering van de goede darmbacteriŽn veroorzaken. Dus construeerden onderzoekers een semi-vegetarisch dieet om dit te verhinderen, en het eerste jaar bleef 100% in remissie en 92% het tweede jaar. Deze uitkomsten zijn een stuk beter dan die verkregen door de huidige medicijnen, waaronder nieuwe "biologische middelen" die tot $40,000 per jaar kunnen kosten, en progressieve multifocale leukoencefalopathie kan veroorzaken, een invaliderende en dodelijke hersenziekte. En gezondere voeding blijkt beter te werken.

Maar wat gebeurt er als we eerst eens beginnen met de preventie van de ziekte van Crohn? Een stelselmatige evaluatie van wetenschappelijke literatuur over diŽten en het risico op de ontwikkeling van darmontstekingsziekten leerde, dat veel consumptie van vetten en vlees in verband stond met een verhoogd risico op de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, terwijl vezelrijke voeding en fruit samenhingen met een verlaagd risico op de ziekte van Crohn.

Deze uitkomsten werden recentelijk ondersteund door de Harvard Nurseís Health Study. Gegevens toonden aan dat inname van vezelrijk voedsel gedurende langere tijd, vooral fruit, samenhing met een lager risico op de ziekte van Crohn. Vrouwen, die in de grootste groep vielen van langetermijn inname van vezelrijke voeding, hadden een verlaagd risico van 40%, waaruit het begeleidende hoofdartikel afleidde: "pleiten voor een vezelrijk dieet zou uiteindelijk het aantal gevallen van de ziekte van Crohn kunnen verminderen."

Ironisch is dat de vezelrijke voeding groep niet eens het officieel aanbevolen dagelijkse minimum at. Blijkbaar heeft zelfs minder inname van vezels vele voordelen, maar waarom? De schrijvers vermoeden omdat "vezels een vitale rol spelen in het onderhoud van de barriŤrefunctie van onze darmen."

Onze huid houdt de buitenwereld buiten, net zoals de "voering" van onze ingewanden. Maar bij de ziekte van Crohn is deze barriŤrefunctie verzwakt. Je kunt dit onder een electronenmicroscoop zien in mijn video http://nutritionfacts.org/video/preventing-crohns-disease-with-diet/ De dichte verbindingen tussen de darmcellen vertonen allerlei kleine gaatjes en breukjes. Het idee is dat de toenemende verspreiding van darmontstekingsziekten het gevolg zou kunnen zijn van veranderingen in het eetpatroon die leiden tot afbraak van onze darmbarriŤre, waardoor het mogelijk wordt voor bacteriŽn om onze darmwand binnen te dringen, en vervolgens worden aangevallen door ons lichaam, waardoor ontstekingen ontstaan.

We weten dat vezels werken als prebiotica in onze dikke darm en onze goede bacteriŽn voeden. Maar wat doen vezels in onze dunne darm waar de ziekte van Crohn vaak begint? We wisten het niet, totdat een unieke studie gepubliceerd werd. Onderzoekers wilden erachter komen wat de met Crohn samenhangende invasie van bacteriŽn die zich in de darmwand nestelen zou kunnen tegenhouden. Ze ontdekten dat de invasie geblokkeerd werd door de aanwezigheid van bepaalde, oplosbare plantenvezels, zoals bakbanaan en broccoli, in de beoogde concentraties die men verwacht na het eten ervan. Ze vroegen zich af of dat zou verklaren waarom bij bakbanaan-minnende populaties minder darmonstekingsziekten voorkomen. Maar, de onderzoekers ontdekten ook dat er iets was in bewerkt voedsel dat de invasie van bacteriŽn op de been hielp. Polysorbaat 80 (E433) was er een van, voornamelijk voorkomend in consumptieijs, maar ook in Crisco, Cool Whip, specerijen, cottage cheese - je hoeft er alleen maar de ingrediŽnten op na te lezen.

Hoe zit het met maltodextrine, dat in suikervervangers zit zoals Splenda (zoetstof), en o.a. in snacks, saladedressings, en... vezelsupplementen? Maltodextrine verbeterde de mogelijkheid aanzienlijk voor bacteriŽn om zich in onze darmcellen te nestelen, terwijl andere additieven zoals carboxmethylcellulose (E466) en xanthaangom (E415) geen nadelige effecten bleken te hebben.

Dit zou kunnen helpen bij het vinden van een oplossing voor het mysterie van de toenemende verspreiding van de ziekte van Crohn in geÔndustrialiseerde landen, waar we minder vezelrijke, volwaardige plantaardige voeding eten en meer bewerkt voedsel. Wat we nu nodig hebben is meer interventie-onderzoek om te kijken of het stimuleren van vezelinname en het vermijden van voedingsadditieven effectief kan zijn bij de preventie en behandeling van de ziekte van Crohn. Maar tot die tijd, wat valt er te melden? Het beschikbare bewijs toont een dieet met weinig dierlijke vetten, veel vezelrijk plantaardig voedsel en het vermijden van bewerkte, vette voeding met deze emulgeermiddelen. We moeten er ook op letten dat we geen resten van afwasmiddelen binnenkrijgen, die hetzelfde effect kunnen hebben... dus zorg ervoor dat de vaat goed afgespoeld wordt. Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige mensen afwassen en het serviesgoed laten drogen zonder het af te spoelen, wat misschien geen goed idee is. Op dit moment hebben we geen studies die aantonen dat het vermijden van polysorbaat 80 en het zorvuldig afspoelen van de vaat echt helpt. Desondanks, advies gebaseerd op de 'best beschikbare informatie' is beter dan helemaal geen advies.

Hier een video over een meer plantaardig dieet om het risico op terugval te verminderen: http://nutritionfacts.org/video/achieving-remission-of-crohns-disease/

Ik krijg veel vragen over additieven zoals polysorbaat 80. Mooi dat ik er eindelijk een blog over kon maken. Hier nog wat dergelijke video's:

- Is Carrageenan Safe?
http://nutritionfacts.org/video/is-carrageenan-safe/

- Titanium Dioxide and Inflammatory Bowel Disease
http://nutritionfacts.org/video/titanium-dioxide-inflammatory-bowel-disease/

- Aspartame and the Brain
http://nutritionfacts.org/video/aspartame-and-the-brain

Als je, net als ik, altijd dacht dat alle vezels goed waren voor een regelmatige stoelgang, dan zal je verbaasd zijn! Kijk bijvoorbeeld naar http://nutritionfacts.org/video/dr-burkitts-f-word-diet/

In health,
Michael Greger, M.D.

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats