De neuronen in onze darmen helpen het immuunsysteem ontstekingen in toom te houden


Rockefeller University

Het immuunsysteem is voortdurend alert om het lichaam te beschermen tegen externe bedreigingen - met inbegrip van wat we eten en drinken. Een zorgvuldige evenwichtsoefening speelt zich af als verteerd voedsel door de darm reist. Immuuncellen moeten alert zijn om te beschermen tegen schadelijke ziekteverwekkers zoals salmonella, maar hun activiteiten moet ook worden getemperd omdat een overreactie kan leiden tot te veel ontstekingen en permanente weefselschade.

Nieuw onderzoek aan de 'Rockefeller University' door assistent-professor Daniel Mucida, hoofd van het Laboratorium voor Mucosale Immunologie, toont aan dat de neuronen een rol spelen in het beschermen van darmweefsel tegen overontsteking. Gepubliceerd in ‘Cell' op 14 januari, kunnen de bevindingen nuttig zijn voor de behandeling van gastrointestinale aandoeningen zoals prikkelbaar darmsyndroom.

"Weerstand tegen infecties moet worden gekoppeld aan tolerantie voor de fijnheid van het systeem", zegt Mucida. Mucida leidde het onderzoek samen met de medeauteurs Ilana Gabanyi, een postdoctorale assistent en Paul Muller, een afgestudeerd student. "Ons werk identificeert een mechanisme waardoor neuronen samenwerken met immuuncellen om het darmweefsel te helpen reageren op verstoringen zonder al te ver te gaan."

Tegenstanders reageren
Verschillende populaties van macrofagen behoren tot de vele soorten immuuncellen aanwezig in het darmweefsel. Lamina propria macrofagen zijn aanwezig dichtbij het omhulsel van de intestinale buis, terwijl muscularis macrofagen in een diepere weefsellaag huizen verder van wat door de darm passeert.

Met behulp van een beeldvormende techniek ontwikkeld door 'Lab Brain Development and Repair Marc Tessier-Lavigne' waarmee wetenschappers celstructuren driedimensionaal kunnen bekijken, hebben de onderzoekers grondig de verschillen tussen de twee populaties geobserveerd. Naast verschillen in de manier waarop de cellen kijken en bewegen, zagen ze dat de darmneuronen omgeven worden door macrofagen.

Wanneer Mucida en collega's de genen die tot expressie worden gebracht in de twee macrofaag populaties analyseerden vonden zij dat de lamina propria macrofagen preferentieel ontstekingsbevorderende genen tot expressie brengen. In tegenstelling brengen de muscularis macrofagen preferentieel de anti-inflammatoire genen tot expressie en deze worden versterkt wanneer intestinale infecties optreden.

"We wilden weten waar het signaal vandaan kwam dat deze verschillende reacties op infectie induceerden,” zegt Mucida. "Wij kwamen tot de conclusie dat één van de belangrijkste signalen lijkt te komen uit neuronen die in onze beeldvorming bijna lijken te worden omhelsd door de muscularis macrofagen."

Hoe de darm-hersenen as ontstekingen stopt
In andere experimenten ontdekten de wetenschappers dat muscularis macrofagen receptoren dragen op hun oppervlak waarmee ze reageren op norepinefrine, een signalerende stof geproduceerd door neuronen. De aanwezigheid van de receptor kan een mechanisme activeren waarmee neuronen aan de immuuncellen signaleren de ontsteking te stoppen.

De onderzoekers hebben ook gemerkt dat de muscularis macrofagen worden geactiveerd binnen 1 tot 2 uur na een infectie - aanzienlijk sneller dan als een antwoord volledig immunologisch zou zijn, niet gemedieerd door neuronen. Ze geloven dat dit was omdat deze sterk verankerde macrofagen signalen ontvangen van neuronen en zo in staat zijn om snel te reageren op infecties, alhoewel ze niet in direct contact komen met de ziekteverwekker.

"We hebben nu een veel beter beeld van hoe de communicatie tussen zenuwcellen en macrofagen in de darm helpt om potentiële schade van een ontsteking te voorkomen", zegt Mucida. 'Het is aannemelijk dat een ernstige infectie deze route kan verstoren, waardoor weefselschade en blijvende gastrointestinale veranderingen kunnen ontstaan die voorkomen bij ziekten zoals prikkelbare darmsyndroom. Deze bevindingen kunnen worden gebruikt om in de toekomst behandelingen voor deze ziekten te ontwikkelen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats