Darmcellen zijn poortwachters van besmettelijke hersenziekten


Universiteit van Edinburgh

Nieuwe inzichten waarom sommige mensen - en dieren - meer risico dan anderen lopen op een herseninfectie.

De studie laat zien hoe prionziekten - de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) bij mensen en boviene spongiforme encefalopathie (BSE) bij koeien - de darmen kunnen infecteren als van het besmet vlees wordt gegeten. Volgens onderzoek bij muizen zijn gespecialiseerde M cellen de sleutel tot het al of niet uitbreken van de infectie.

Onderzoekers zeggen dat factoren die de overvloed van M cellen be´nvloeden in het slijmvlies van de darmen - zoals ontsteking, infectie of veroudering - het risico op prionziekten kunnen be´nvloeden na consumptie van besmet voedsel.

M cellen worden aangetroffen in het slijmvlies van de darmen en zijn een onderdeel van de afweer tegen infecties. Deze gespecialiseerde cellen spelen een belangrijke rol bij het transport van materiaal in de de darmwand waar andere cellen van het immuunsysteem wachten om te reageren.

Het team - onder leiding van de Universiteit van Edinburgh's Roslin Institute - vond dat prionen M cellen gebruiken om de darmen te infecteren. Muizen die geen M cellen hebben zijn volledig resistent tegen prioninfecties. Personen met een groter aantal M cellen in het darmslijmvlies waren ongeveer tien maal gevoeliger.

De bevindingen verklaren deels waarom de meeste gevallen van infectie voorkomen bij jongeren, die de neiging hebben om hogere aantallen M cellen in hun darmen te hebben dan oudere mensen, zeggen de onderzoekers.

Het onderzoek suggereert dat de aanwezigheid van andere infecties in de darmen zoals Salmonella de kans op prioneninfectie verhogen.

Prionziekten - ook bekend als overdraagbare spongiforme encefalopathieŰn (TSE) - zijn besmettelijke aandoeningen van de hersenen bij mensen en dieren. Ze worden veroorzaakt door abnormaal gevormde eiwitten door het eten van besmet vlees.

Eerder onderzoek wees uit dat de prote´nen eerst moeten opgebouwd worden in gespecialiseerde structuren in het slijmvlies van de dunne darm genaamd Peyer's Patches voordat ze zich kunnen verspreiden naar de hersenen.

De ziekten omvatten vCJD bij mensen, BSE bij koeien, scrapie bij schapen en Chronic Wasting Disease bij herten. Ze veroorzaken ernstige neurologische symptomen zoals geheugenverlies, veranderingen in de persoonlijkheid en bewegingsmoeilijkheden.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Pathogens. Het Roslin Institute ontvangt strategische financiering uit de biotechnologie en Biological Sciences Research Council.

Professor Neil Mabbott, die het onderzoek aan de Universiteit van Edinburgh's Roslin Institute leidde, zei: "Onze volgende stap is om te begrijpen hoe de prionen deze cellen gebruiken om de darm te infecteren Als we de opname van prionen door M cellen kunnen blokkeren kan dit kan een nieuwe methode zijn om prioneninfecties bij mensen en dieren te voorkomen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media