Chimpansees in gezelschap hebben rijkere darm microbiomen


UNIVERSITEIT VAN TEXAS IN AUSTIN

Nauw contact met anderen betekent vaak een risico op besmetting met bacterien en ziek worden. Maar gezelschap kan ook behulpzaam zijn bij het doorgeven van heilzame microben, volgens een multi-institutionele studie op het darm microbioom van chimpansees.

Onderzoekers met als basis de universiteit van Texas in Austin, Duke University, de universiteit van Californie, Berkely, en andere instellingen volgden de veranderingen in de darm microben en sociale gedragingen van wilde chimpansees. Hun onderzoek - verbonden aan een achtjarige studie van een chimpansee populatie in Gombe National Park in Tanzania - bracht aan het licht dat het aantal bacterien in het gastrointestinale stelsel (maag-darmkanaal) van de chimpansees vermeerderde als zij meer in groepjes leefden.

De resultaten zijn een hulp voor wetenschappers om de factoren voor de handhaving van een gezond darm microbioom te ontdekken.

In de warme, zachte plooien van onze darmen huizen honderden soorten bacterien en andere microben die helpen bij het verteren van voedsel, produceren van vitaminen, het trainen van het immuunsysteem en het vechten tegen infecties. Verminderde darm microbiale diversiteit bij mensen wordt in verband gebracht met obesitas, de ziekte van Crohn en andere ziekten.

"Hoe meer diversiteit in menselijk microbioom, hoe meer resistent ze lijken te zijn tegen allerlei infecties," zegt Andrew Moeller, onderzoeksassistent bij Berkeley, de universiteit van Californie, medewerker van de studie die deze week gepubliceerd werd in Science Advances, samen met Howard Ochman, professor intergratieve biologie aan de universiteit van Texas in Austin, en een team van andere instellingen.

De onderzoekers analyseerden de bacteriele DNA in uitwerpselen van 40 chimpansees tussen 2000 en 2008. De chimpansees varieerden in leeftijd van baby tot senior.

De onderzoekers identificeerden duizenden soorten bacterien in de darmen van de dieren, waarvan velen normaliter ook gevonden worden bij mensen, zoals Olsenella en Prevotella.

Daarna combineerde het team de microbiale gegevens met de dagelijkse verslagen over wat de dieren aten en hoeveel tijd ze met andere chimpansees doorbrachten of alleen.

"Chimpansees lijken meer samen op te trekken tijdens het regenseizoen als er veel voedsel is," zegt Steffen Foerster, onderzoekswetenschapper bij Duke University, co-schrijver van de studie. "Tijdens het droogteseizoen brengen ze meer tijd alleen door."

De onderzoekers ontdekten dat elke chimpansee ruwweg 20-25% meer bacteriele soorten bij zich droeg tijdens de overvloedige regenperiode dan tijdens het droogteseizoen.

Maar de verschillen in microbioom kwamen niet alleen door de seizoensveranderingen van het fruit, de bladeren en insecten die ze eten, ontdekten de onderzoekers. De wisselingen tussen vriendschappelijke omgang met soortgenoten en eenzamere levensstijl waren ook belangrijk.

Darmbacterien gaan vermoedelijk over van chimpansee naar chimpansee tijdens verzorging, paring en adere vormen van lichamelijk contact, of als ze onopgemerkt in de poep van andere chimpansees trappen, zegt co-auteur Anne Pusey, voorzitter van Duke's afdeling evolutionaire antropologie.

De onderzoekers ontdekten dat het mengsel van bacterien in de darmen van alleenstaande dieren net zo samengesteld was als bij moeders en hun nakomelingen. Dit was verrassend want babies nemen hun eerste microbiomen over van hun moeder bij het passeren van het geboortekanaal. De bevindingen suggereren dat, gedurende de levenscyclus, sociale interacties met andere chimpansees net zo belangrijk zijn voor de darm microbiale diversiteit als de eerste blootstelling door de moeder.

Wetenschappers weten nog niet of sociale netwerken helpen bij het onderhouden van de diversiteit in darm microbioom bij mensen. "Een van de belangrijkste redenen dat we begonnen met het bestuderen van het microbioom van chimpansees was dat we daardoor studies konden doen die niet bij mensen gedaan worden of kunnen worden," zegt Ochman. "Het is is echt een verbazingwekkend en voorheen onbenutte hulpbron."

Meer onderzoek is nodig om vast te stellen hoe individuele fluctuaties in het darm microbioom van chimpansees invloed hebben op hun gezondheid, zegt Moeller.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats