Waarom houden we nog steeds vast aan de cholesterolleugen?


Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd dat er cholesterol in je bloed zat, wat je kon meten. En het werd steeds meer bepaald omdat het eigenlijk slecht zou zijn.

De normaal waarden waren in de jaren ’70 van de vorige eeuw 6,5 – 7,0 mmol/L, en zijn sindsdien alleen maar naar beneden bijgesteld tot 5,0 nu. Dit is zo laag dat er al gezondheidsproblemen kunnen optreden, m.n. in de cognitieve functies. Sinds de zestiger jaren mogen we geen vet (vooral dierlijke vetten) meer eten omdat hierdoor ons cholesterol zou stijgen en dit aderverkalking zou veroorzaken. Sterfte aan hart- en vaatziekten nam juist dramatisch toe, ondanks alle dieetmaatregelen en acties zoals ‘Let op Vet’. Nu boven tafel is gekomen dat de suikerindustrie onderzoekers en wetenschappers heeft betaald om te verzwijgen dat suiker de veroorzaker van alle problemen is, en de schuld op vetten en cholesterol te schuiven, steeg de omzet van suikerhoudende producten dramatisch. Als je vet weglaat uit je voeding moet je dit vervangen door koolhydraten.

In de zestiger jaren werd ook het GIF in rode rijst ontdekt, en hoe dit in de lever de cholesterolproductie kon verbreken.

Een eenzame, koude vallei in noord China, een vijandige plek, waar een klein plantje zich dapper vastklampt aan het bestaan. Het heet Red Yeast Rice, en moet zien te overleven temidden van beesten die dit eigenlijk best een lekker hapje vinden. De truc is dat het een gif (lovastatine) produceert, dat alle dieren die zo stom zijn om het eten zal doden. Een farmacoloog van de Amerikaanse overheid op zoek naar biologische wapens, ontdekte dit plantje en zijn gif, en nam het mee om te onderzoeken. Als gif was het niet erg bruikbaar, maar de ontdekking dat het HMG-CoA reductase remt, en dus de cholesterol-productie, was het begin van de statine-natie.

Sinds de tachtiger jaren hebben we dus medicijnen om het cholesterol te verlagen. Aanvankelijk werden ze als lifestyle-drug vrij verkocht. Begin jaren ’80 werden de termen “goed” en “slecht” cholesterol door fabrikant Merck geïntroduceerd, rechtstreeks aan het publiek, buiten de artsen en wetenschappers om. Dit vooral om meer statines te kunnen verkopen. LDL werd “slecht” gedoopt omdat deze door de statines beïnvloed wordt. We worden massaal “vals” voorgelicht door de overheid, en alle artsen die het zo geleerd hebben (met dank aan de farmaceutisch industrie) en helaas niet beter weten, om meer omzet in cholesterol verlagende medicijnen te genereren! Dit is een miljoenen-maffia!

Ons lichaam maakt per dag ongeveer 3000 mg cholesterol aan! Omdat we er zoveel van nodig hebben, het zit in alle cellen van je lichaam, maar liefst 25% zit in de hersenen, en slechts 8% vind je in het bloed.

HDL, LDL en VLDL hebben niets met cholesterol te maken en zijn dus géén vormen van cholesterol, het zijn transporteiwitten, lipoproteïnen, die alleen maar het cholesterol vervoeren. Eigenlijk zijn het dus envelopjes voor cholesterol. Jammer dat ze geen waarde meer hechten aan het totaal cholesterol, dit is het gevolg van de statine-maffia. Het geeft geen enkele meerwaarde als je de verdeling over de transporteiwitten (de envelopjes) weet. Dat ze de ene “slecht” genoemd hebben was dus puur een marketing-verkoop-truc. Dat HDL “goed” zou zijn is een statistische leugen. HDL brengt het overgebleven, gebruikte, afgewerkte cholesterol terug naar de lever voor hergebruik omdat het zo belangrijk is.

LDL is groot zodat het veel cholesterol tegelijk kan vervoeren want het is een essentiële stof voor alle cellen in het lichaam. Maar om LDL nu een soort cholesterol te noemen gaat dus te ver. LDL vervoert meerdere vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) en andere vetachtige stoffen, dus als dit werkelijk zou dalen zouden er andere problemen en tekorten ontstaan.

Nog eenmaal kort het echte ontstaan van “aderverkalking” en de dichtslibbende kransslagaders.

In de kransslagaders, die meer te lijden hebben dan andere bloedvaten, kunnen (doordat deze al slechter geworden zijn door een laag vitamine C gehalte) laesies ontstaan. De belangrijkste oorzaak van deze laesies zijn ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door Stress, Suikers (m.n. fructose, insuline) Omega-6 vetzuren, en te laag cortisol. Om de kleine scheurtjes te genezen is fibrine, collageen, calcium nodig, en cholesterol wordt gebruikt om het oppervlak weer glad te maken.

Wil je een verhoogd cholesterol in bloed (wat slechts 8% van het totale cholesterol in je lichaam is) verlagen, moet je allereerst de oorzaken opsporen. Uitzoeken waarom het verhoogd is, want het is ook een belangrijke antioxidant.

1 eidooier bevat 250 – 300 mg cholesterol (waarom zoveel? – “er moet een heel leven uit gevormd worden”!!!) Wil je je bloed cholesterol verlagen moet je meer vet eten; roomboter en volvette kaas, en minimaal 2 eieren per dag, met de dooier nog zacht!

Jetty van der Graaf
Orthomoleculair therapeut
2016


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats