USF hoogleraar: geen verband tussen 'slecht cholesterol' en overlijden ouderen


Systematische beoordelingen van studies onder 68.000 oudere mensen zetten ook vragen bij het nut van statinebehandelingen

UNIVERSITY OF SOUTH FLORIDA (USF INNOVATION)

Een hoogleraar van de Universiteit van Zuid-Florida en een internationaal team van experts heeft ontdekt dat ouderen met hoge niveaus van een bepaald type cholesterol, bekend als low-density lipoproteine (LDL-C), net zo lang, en vaak langer, leven dan hun leeftijdgenoten met lage niveaus van ditzelfde type cholesterol.

De conclusie, na analyses van eerdere studies waarbij meer dan 68.000 deelnemers betrokken waren van 60 jaar en ouder, zet vraagtekens bij de "cholesterol hypothese," dat eerder aanraadde dat mensen met een hoog cholesterolgehalte meer risico lopen op overlijden en statinemedicijnen nodig zouden hebben om hun cholesterol te verlagen.

In de vrij toegankelijke uitgave van het British Medical Journal, dat deze maand online verschijnt, is de analyse van het onderzoeksteam de eerste review, representatief voor een grote groep eerdere studies over deze kwestie.

"We weten al tientallen jaren dat een hoog cholesterolgehalte een steeds kleiner risico vormt voor cardiovasculaire ziekten naarmate men ouder wordt," zegt Diamond. "Bij deze analyse focusten we op het zogenaamde "slechte cholesterol", dat de schuld krijgt van het bijdragen aan hartziekten."

Volgens de auteurs was of een gebrek aan associatie of een omgekeerd evenredige relatie tussen LDL-C en cardiovasculaire doodsoorzaken aanwezig in elke studie die ze evalueerden. Vervolgens deed het team een oproep voor herevaluering van de noodzaak voor medicijnen, zoals statines, die gericht zijn op verlaging van LDL-C om cardiovasculaire ziekten te voorkomen.

"We ontdekten dat verschillende studies niet alleen een gebrek aan verband aantoonden met een laag LDL-C, maar dat de meeste deelnemers aan deze studies een omgekeerde relatie vertoonden, wat betekent dat hoger LDL-C onder ouderen vaak geassocieerd wordt met een langer leven", zegt Diamond.

Diamond wijst ook op onderzoek dat erop wijst dat hoog cholesterol beschermend kan zijn tegen ziekten die bij ouderen veel voorkomen. Hoge cholesterolniveaus worden bijvoorbeeld in verband gebracht met minder neurologische afwijkingen, zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Andere studies hebben erop gewezen dat hoog LDL-C bescherming kan bieden tegen sommige vaak fatale ziekten, zoals kanker en infectieziekten, en dat een laag LDL-C de vatbaarheid voor deze ziekten kan verhogen.

"Onze resultaten roepen een aantal relevante vragen op voor de toekomst," zegt onderzoeksleider en co-auteur gezondheidsonderzoeker dr. Uffe Ravnskov. "Waarom is het totale cholesterol bijvoorbeeld een factor voor cardiovasculaire ziekten bij jongeren en mensen van middelbare leeftijd, en niet bij ouderen? Waarom leeft een substantieel aantal ouderen met hoog LDL-C langer dan ouderen met laag LDL-C?"

Diamond en collega's publiceerden een aantal studies gerelateerd aan het gebruik en mogelijk misbruik van statines voor de behandeling van cholesterol. Deze studies, en hun recente stuk dat gepubliceerd werd in het medische blad Expert Review of Clinical Pharmacology, toonden aan dat de voordelen van statine inname overdreven en misleidend waren.

"Onze uitkomsten zorgen voor een contradictie in de cholesterol hypothese," concludeert Diamond. "Deze hypothese voorspelt dat een cardiovasculaire ziekte op middelbare leeftijd begint als gevolg van hoog LDL-C cholesterol, verergert met het ouder worden, en uiteindelijk leidt tot het overlijden aan deze cardiovasculaire ziekte. Wij hebben deze trend niet gevonden. Als LDL-C zich tijdens ons leven ophoopt in aderen om hartziekten te veroorzaken, waarom leven ouderen met de hoogste LDL-C dan het langst? Aangezien 60-plussers met hoog LDL-C het langst leven, waarom zouden we het dan verlagen?"

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats