Over de verblufte en wanhopige aanhangers van cholesterolverlaging


Verbluft…

Zelfs degenen die statinebehandeling aanprijzen begrijpen nu dat de voordelen daarvan minuscuul zijn, vooral voor mensen die niet eerder een cardiovasculaire ziekte hebben gehad (de zogenaamde primaire preventie) en daarom zoekt men naar alternatieve medicijnen. Veel studies hebben aangetoond dat mensen met een hoog HDL-cholesterol, de ‘goede’ soort, langer leven dan mensen waarbij dit laag is. Daarom zijn verscheidene proeven gestart om medicijnen te testen die het HDL-cholesterol kunnen verhogen. Eén ervan heet evacetrapib.

http://www.dddmag.com/news/2016/04/evacetrapib-impacts-cholesterol-doesnt-reduce-cardiovascular-events

Het onderzoek begon drie jaar geleden, er deden meer dan 12.000 patiënten aan mee met verschillende soorten cardiovasculaire ziektes, maar hoewel het HDL-cholesterol toenam met 130% en het ‘slechte’ LDL met 37% afnam, werd geen enkele hartaanval, beroerte, geval van angina of sterfgeval door cardiovasculaire oorzaak voorkomen. De proeven werden daarom stopgezet in oktober vorig jaar.

Steve Nissen, voorzitter van Cardiovasculair Medicine aan de Cleveland Clinic zegt: “Hier zitten we met een paradox. Het medicijn zorgde voor meer dan een verdubbeling van HDL en een verlaging van LDL-niveaus gelijk aan die van veel statines, maar toch was er geen effect op hartproblemen.”

Je kunt over deze proef meer lezen in de New York Times: http://www.nytimes.com/2016/04/04/health/dashing-hopes-study-shows-cholesterol-drug-has-no-benefits.html?ref=health&_r=1

Maar hoe kan het nu dat de cholesterolverlagende behandelingen nog doorgaan? Als er geen verandering te zien was en soortgelijke resultaten zijn behaald in de proeven die zijn gepubliceerd nadat de nieuwe, stringentere regels voor medicijnproeven waren ingesteld, dan moet het cholesterolgehalte in het bloed wel onbelangrijk zijn. Veel onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat oude mensen met hoog cholesterol het langst leven. Maar toonaangevende onderzoekers op dit gebied begrijpen gewoon de simpele feiten niet, of – wat waarschijnlijker is – zij proberen de genereuze economische steun van de medicijnfabrikanten te behouden.

Wanhopig….
Op de recente 65ste Annual Scientific Session van het Amerikaanse College of Cardiology werden de resultaten gepresenteerd van HOPE-3, een nieuw statineonderzoek. Bijna 13.000 mensen zonder cardiovasculaire ziektegeschiedenis kregen of 10 mg rosuvastatine, of bloeddrukverlagers, of beide, of een placebo. Sommigen waren obees, sommigen rookten, sommigen hadden een hoge bloeddruk en een paar hadden diabetes, maar zoals gezegd, geen van hen had een cardiovasculaire ziekte. Volgens een korte inhoud van het rapport, liepen degenen die waren behandeld met rosuvastatine ‘een aanzienlijk lager risico op cardiovasculaire gebeurtenissen’ en was er een minimum aan bijwerkingen na 5,7 jaar van behandeling.

Maar wat is ‘een aanzienlijk lager risico’? Nou, hoewel het ‘slechte’ LDL-cholesterol met ongeveer 26% afnam, was er geen enkele afname van cardiovasculaire voorvallen te bespeuren die statistisch relevant was. Echter, als je alle ernstige voorvallen bij elkaar optelt, dan nam het risico met 1,1 procent af en werd er verder geen verbetering gezien in de groep, die ook bloeddrukverlagende medicijnen kreeg.

Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat je ongeveer honderd gezonde mensen bijna zes jaar lang moet behandelen om ervoor te zorgen dan één van hen geen hartaanval of beroerte zou krijgen. Maar denk erom, je kunt zijn/haar leven niet verlengen.

Nu zou je kunnen denken dat behandelen met rosuvastatine, aangezien de behandeling geen ernstige bijwerkingen had, misschien het proberen waard is. Maar wacht even. Om te worden geaccepteerd voor deze behandeling gebruikten de schrijvers dezelfde methode als bij de meeste andere statineproeven: alle deelnemers probeerden de medicijnen eerst 4 weken lang uit en alleen degenen die er tegen konden werden voor de proef aangenomen.

Bovendien werden niet alle bijwerkingen vermeld. Als je informatie wilt over cognitieve functies en erectiestoornissen, verwijzen de schrijvers je naar een appendix, die je zelf online moet opzoeken, maar in die appendix kun je niets vinden over cognitieve functies of erectiestoornissen. Wat je wel kunt lezen is dat spierproblemen alleen werden vermeld als de score op de CK-test, een test die de mate van spierschade weergeeft, tien keer zo hoog was als de hoogste normaalwaarde. En alleen de voorvallen waarvan de onderzoeker dacht dat ze te maken hadden met één van de medicijnen werden gemeld als ongunstige bijwerkingen.

Aangezien de mannelijke deelnemers 55 jaar of ouder waren en de vrouwen 65 jaar of ouder, ga ik er vanuit dat zulke bijwerkingen werden gezien als een gevolg van hun gevorderde leeftijd, niet van de behandeling.

http://www.nejm.org/doi/suppl/10.1056/NEJMoa1600176/
suppl_file/nejmoa1600176_appendix.pdf

De rosuvastatine-proef
http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1600176

De bloeddrukverlaging-proef
http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1600175

De gecombineerde proef
http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1600177

PS De hoofdauteur Salim Yusuf heeft subsidie/financiële steun gekregen van de Canadian Institutes of Health Research en van AstraZeneca tijdens het uitvoeren van dit onderzoek; en financiële steun van AstraZeneca, Novartis, Bristol-Myers-Squibb en Cadila Pharma, plus financiële steun, persoonlijke honoraria en niet-financiële steun van Bayer, buiten het onderhavige werk om.

Dr. Uffe Ravnskov


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats