Ouderen met hoog LDL-cholesterol, het ‘slechte’, leven het langst!


Het is al jaren bekend dat hoog cholesterol slechts een kleine risicofactor vormt bij het voortschrijden van de leeftijd. Zoals ik lang geleden al heb laten zien, blijkt uit vele studies zelfs dat mensen met hoog cholesterol juist het langst leven.

Aanhangers van de cholesterolcampagne hebben dit feit altijd afgedaan als ongeldig door te beweren dat ernstige ziektes, zoals kanker en infecties, het cholesterolniveau verlagen. Het is echter, zoals ik ook al heb aangetoond, het precies omgekeerd: laag cholesterol maakt mensen juist gevoelig voor kanker en ook voor infectieziektes.

http://www.ravnskov.nu/2015/12/27/myth-9/

http://qjmed.oxfordjournals.org/content/qjmed/early/2011/12/08/qjmed.hcr243.full.pdf?keytype=ref&ijkey=kZGZxqVjYWEOtoc

http://qjmed.oxfordjournals.org/content/96/12/927.full?ijkey=172mwKXqzgmtE&keytype=ref

Nog een verkeerde verklaring is dat degenen met hoog cholesterol al zouden zijn gestorven. Maar dit is overduidelijk niet waar, want in Zweden bijvoorbeeld, is meer dan 95% van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziektes boven de 60.

Een andere verklaring die steeds wordt aangedragen is dat, aangezien een cholesterolanalyse zowel het ‘goede’ als het ‘slechte’ cholesterol betreft, ouderen met hoog cholesterol misschien een hoog HDL-cholesterol hebben en laag LDL-cholesterol.

Daarom besloot ik deze vraag gedetailleerder te onderzoeken, samen met 16 ervaren collega’s uit verschillende landen, die mijn scepsis ten aanzien van de cholesterolhypothese deelden. We zochten de medische literatuur af naar alle onderzoeken, waarbij de schrijvers LDL-cholesterol hadden gemeten bij ouderen die een afspiegeling vormden van de algemene bevolking en die ouderen werden verscheidene jaren gevolgd. We vonden 19 dergelijke studies, met 30 cohorten (groepen mensen) met een totaal van 68.094 mensen van 60 jaar of ouder.

We hebben onze resultaten in het medische tijdschrift BMJ Open gepubliceerd. Wat we vonden, was dat in 16 van de cohorten – die 92% van het totale aantal mensen bevatten – degenen met hoog LDL-cholesterol het langst leefden; in de rest werd geen verschil gevonden wat de levensduur betreft. Met andere woorden: we vonden niet één studie die aantoonde dat hoog LDL-cholesterol een risicofactor is voor ouderen.

http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full.pdf+html

We zijn ons er goed van bewust dat het niet makkelijk is om Nobelprijswinnaars te bevragen. Zoals je waarschijnlijk weet ontvingen Joseph Goldstein en Michael Brown deze prijs in 1985, maar niet omdat ze hadden ontdekt dat hoog cholesterol de oorzaak is van aderverkalking (wat de meeste mensen denken), maar omdat ze de LDL-receptor hadden ontdekt, de celdeur waardoor LDL-cholesterol de cel binnenkomt. Maar ondanks dat beweren zij nog steeds dat LDL de ‘essentiële veroorzaker’ is. Lees bijvoorbeeld hun laatste artikel, dat vorig jaar verscheen.

http://ac.els-cdn.com/S0092867415000793/1-s2.0-S0092867415000793-main.pdf?_tid=edbd911e-2d3f-11e6-b6ba-00000aab0f6b&acdnat=1465366507_
1539c4d503b47c0a4ad9f77f4472d7b5

Volgens de Daily Mail, The Telegraph, The Guardian, The Times en meer dan honderd andere Britse en Ierse kranten zette onze verhandeling – niet onverwacht – medische tegenstanders ertoe aan om de resultaten te beschrijven als ‘verrassend’, en om te zeggen dat we de ‘totaal verkeerde conclusie’ hebben getrokken, dat ons verhaal ‘ernstige zwakheden’ vertoont en ‘teleurstellend onevenwichtig’ is.

Eén van de deskundigen beweerde dat ‘er niets in het huidige verhaal staat dat de suggesties van de auteurs ondersteunt’ en dat ‘bewijs uit grote klinische onderzoeken heel duidelijk aantoont dat het verlagen van LDL-cholesterol het risico op overlijden in het algemeen en overlijden aan hartaanvallen en beroertes, ongeacht leeftijd, verlaagt’.

http://www.dailymail.co.uk/wires/pa/article-3638103/Link-cholesterol-heart-disease-older-people-called-question.html

http://www.telegraph.co.uk/science/2016/06/12/high-cholesterol-does-not-cause-heart-disease-new-research-finds/

http://www.guardian-series.co.uk/news/national/14552520.Link_between_cholesterol_
and_heart_disease_in_older_people_called_into_question/

http://www.times-series.co.uk/news/national/14552520.Link_between_cholesterol_
and_heart_disease_in_older_people_called_into_question/

Het is juist dat statinebehandelingen kunnen leiden tot een gemiddelde verlenging van het leven van enkele dagen, zoals recent is vastgelegd in BMJ Open, door Deense onderzoekers. Maar dit is zeer waarschijnlijk te danken aan andere effecten, niet aan het verlagen van cholesterol. Als ouderen met hoog LDL-cholesterol langer leven dan mensen met laag LDL, hoe kan het verlagen ervan dan goed zijn?

http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full.pdf+html

Meer over de voordelen van cholesterol is te horen in twee interviews met onze co-auteurs Aseem Malhotra en Malcolm Kendrick. De eerste staat op Sky News; de tweede op BBC Breakfast:

https://www.youtube.com/watch?v=Vf5MwNXq0SI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=N2EWZN8NhxQ&feature=youtu.be

We zitten er helemaal klaar voor om te horen wat wij en de recensenten van BMJ Open hebben genegeerd.

Uffe Ravnskov


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats