Relatie cacao samenstelling en verbeteringen van cardiovasculaire biomarkers


BROWN UNIVERSITY

Tot blijdschap van chololadeliefhebbers blijkt uit een aantal recente studies die met verschillende methodes zijn uitgevoerd dat samenstellingen in cacao, de zogenoemde flavanolen goed zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Een systematische review en meta-analyse van 19 randomized controlled trials (RCT's) over cacaoconsumptie onthult ondersteunend bewijs.

De meta-analyse (de Journal af Nutricion), een beoordeling ter bewijs van de 19 RCT's ging na of de consumptie van flavanolenrijke cacaoprodukten tot verbeteringen leidde in specifiek circulerende biomarkers van cardiometabole gezondheid. De uitkomsten werden vergeleken met een groep die placebo's met verwaarloosbare cacao-flavanolen innam. In totaal deden 1139 vrijwilligers mee aan dit onderzoek.

"Onze meta-analyse van de RCT's geeft weer hoe cacao-flavanolen de cardiometabolische biomarkers beÔnvloeden en zo een leidraad leveren in de opzet van grote preventieve programma's tegen diabetes en cardiovasculaire ziekten in de toekomst' zei de auteur Dr. Simin Liu, professor en directeur van het Center for Global Cardiometabolic Health aan de Brown University.

Hij werkte met epidemoloog in opleiding en hoofdauteur Xiaochen Lin. "Wij ontdekten dat consumptie van cacaoflavanolen belangrijke subklinische risicofactoren voor cardiometabole ziekten kan reduceren zoals dyslipidemia (verhoogde triglycerides) , insuline resistentie en systemische ontstekingen. Liu noemde echter ook enkele beperkingen van het onderzoek. De studies waren klein en van korte duur.

Niet al de biomarkers van de studie gaven een verbetering aan en geen van de gevolgde onderzoeken waren ontworpen om direct uit te vinden of consumptie van cacao-flavanolen leidde tot afname van hartaanvallen of type 2 diabetes. Samenvattend bleek dat de uitkomst van een aantal data van deze 19 trials, potentiŽel voordelige effecten mat die flavanolenrijke cacao op de cardiometabolsiche gezondheid heeft. Er waren kleine tot bescheiden maar statistisch significante verbeteringen bij de groep die flavanolenrijke cacaoprodukten at in vergelijking tot de controlegroep. De grootste effecten werden gevonden bij onderzoeksvrijwilligers die dagelijks tussen de 200 en 600 mg flavanolen (gebaseerd op hun cacao consumptie) aten.

Er was een significante afname in glucose- en insulinegehalte van het bloed en tevens in de zogenoemde HOMA-IR, een andere indicator van insulineresistentie. Men zag ook een toename van HDL, het goede cholesterol. Degenen die hogere doses consumeerden gaven een verbetering in de insulineresistentie, een afname in triglycerides, maar geen significante toename van de HDL.

Bij degenen die een lagere dosis innamen was een significante verbetering van de HDL meetbaar.
Over het geheel genomen gaf Lin aan dat daar waar evidente verbeteringen waren dit gold voor zowel vrouwen als mannen. In welke vorm de flavanolrijke cacao werd geconsumeerd (pure chocolade of in drankvorm) deed niet ter zake.

Vertaling: Martine Verkade


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats