Michael Greger M.D. over buikvet


Buikvet, oftewel het vet rondom onze organen, verhoogt het risico bij ons op voortijdig overlijden. Buikvet wordt in verband gebracht met de consumptie van vlees (elk soort), eieren en melk. Vooral het eten van pluimvee lijkt in verband te staan met een uitdijende middelomtrek.

Vlees lijkt het niveau van adiponectine, een hormoon dat mogelijk mede de ontwikkeling van cellulitis tegengaat, te verlagen. Bewerkt suikerrijk en vet voedsel bevat weinig voedingsstoffen, veel calorieŽn en heeft mogelijk verslavende eigenschappen. Zelfs kunstmatige zoetstoffen zorgen mogelijk voor gewichtstoename.

Obesitas kan zich al in de puberteit voordoen. Jongens die als kind meer vlees eten, lijken gevoeliger voor het ontwikkelen van buikvet, waardoor ze een groter risico op een hartaandoening lopen.

Aan de andere kant lijkt plantaardig voedsel een gunstig effect op afvallen
te hebben (dat is het geval met bonen zoals sojabonen en noten) en vermindering van buikvet door beweging te versterken (groene thee), hoewel sommige producten, zoals grapefruit, evenveel effect op gewichtsverlies hebben als water.

FlavonoÔde fytonutriŽnten (in geconcentreerde vorm te vinden in citrusvruchten, bessen, rode uien, bonen, groene thee, druiven en cacao) lijken het metabolisme in voldoende mate te stimuleren om een duidelijk slankere taille te verkrijgen.

Ook het eten van noten kan bijdragen tot een slankere taille, minder gewichtstoename en een kleiner risico op overgewicht door ons metabolisme te stimuleren, ons een verzadigd gevoel te geven, en ze leveren mogelijk minder calorieŽn dan eerder werd gedacht door uitscheiding van vet via de ontlasting.

Het nuttigen van noten kan bijdragen aan een hogere levensverwachting en het risico op kanker verkleinen. Gedroogd fruit heeft eenzelfde effect. Het eten van groentes helpt buikvet te verminderen, waardoor het risico op metabolisch syndroom wordt verlaagd, een soort pre-diabetes.

Hoewel gewichtsverlies bereikt kan worden via een keur aan diŽten, is de bloedsomloop beter bij mensen die een dieet gebaseerd op plantaardig voedsel volgen, vergeleken met een dieet gebaseerd op weinig koolhydraten.

Door overgewicht kan men andere gezondheidsproblemen krijgen, waaronder een vermindering in het vermogen om welbehagen te voelen.

Wanneer bij een persoon sprake is van zowel te veel buikvet, een hoog suikergehalte (nuchter), een hoog gehalte aan triglycerides en een hoog cholesterolgehalte, dan is er sprake van ďmetabool syndroomĒ. Een paar extra kilo's buikvet kwijtraken is mogelijk de beste manier om diabetes te voorkomen en baby's tijdens zwangerschap te beschermen, omdat gifstoffen vaak in vetcellen worden opgeslagen.

Samengevat door Wyatt.
Noot van de vertaler: in het oorspronkelijke artikel zijn vele links aanwezig naar achtergrondartikelen in het Engels (link)

Vertaling: Gerda Gjaltema


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats