Calorieverbrandend “goed” vet kan worden beschermd


Obesitas en pre-diabetische symptomen kunnen afnemen door te voorkomen dat beige vetcellen hun eigen energiebronnen verteren

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - SAN FRANCISCO

Onderzoekers van de UC in San Francisco die beige vet bestudeerden – een calorieverbrandend weefsel dat het ontstaan van obesitas en diabetes kan helpen voorkomen – hebben een nieuwe strategie ontdekt om dit gunstige vet te cultiveren.

Beige vetcellen kunnen heen en weer schakelen tussen een “witte” energieopslagstatus en een “bruine” energieverbrandingsstatus, bleek uit het nieuwe onderzoek. De status is gebaseerd op hoe de vetcellen omgaan met de krachtcentrales in de cel, de zogenaamde mitochondriën. Als wordt voorkomen dat de beige vetcellen hun eigen mitochondriën verteren, blijven ze gevangen zitten in een staat van energieverbranding. Bij muizen zorgde deze interventie met succes voor bescherming tegen obesitas en pre-diabetische symptomen, wat hoopgevend is voor toekomstige toepassingen bij menselijke patiënten.

De resultaten, die op 25 augustus zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism, laten een belangrijke nieuwe vooruitgang zien in de pogingen om beige vet te gebruiken in de strijd tegen de groeiende wereldwijde epidemieën van zwaarlijvigheid en diabetes 2, zo stelt senior onderzoeker Shingo Kajimura, PhD, hoogleraar cel- en weefselbiologie aan de UCSF School of Dentistry.

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats