BPA vervanger kan vorming van vetcellen triggeren


Chemisch produkt gebruikt in de BPA-vrije producten vertoont gelijkaardige hormoonontregeling.

The Endocrine Society

Washington, DC - Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Endocrinology’ kan blootstelling aan chemische vervanger voor bisfenol A in kunststoffen de vorming van vetcellen aanmoedigen.

De vervanger, bisfenol S, heeft een enigszins andere chemische structuur dan bisphenol A (BPA), een bekende hormoonontregelaar. Volgens de ‘Introductory Guide to Endocrine-disrupting Chemicals Guide’ gepubliceerd door ‘Society and IPEN’, een wereldwijd netwerk dat een goed beheer van chemische stoffen ondersteunt, werden vanaf 2014 bijna 100 epidemiologische studies gepubliceerd die BPA koppelen aan gezondheidsproblemen, .

Bezorgdheid over de effecten van BPA's op de gezondheid hebben sommige consumenten aangemoedigd om voedsel containers met het label "BPA-vrij" te kopen. BPA-vrije producten bevatten vaak bisfenol S (BPS) of andere substituten, maar de onderzoekers hebben hun bezorgdheid geuit dat deze vervangingen eveneens interfereren met hormonen in het lichaam en soortgelijke bedreigingen voor de volksgezondheid kunnen vormen.

"Ons onderzoek geeft aan dat BPS en BPA vergelijkbare effecten hebben op de vetcellen en hun metabolisme," zei senior auteur van de studie, Ella Atlas, PhD, van Health Canada, de federale dienst die in Canada verantwoordelijk is voor het behoud en de verbetering van de openbare gezondheid. "De studie is de eerste om aan te tonen dat blootstelling aan BPS de vorming van menselijke vetcellen kan induceren."

De Canadese onderzoekers creëerden een menselijk celmodel om de gevolgen van blootstelling aan BPS te testen. Ze gebruikten menselijke cellen genaamd preadipocyten - ongedifferentieerde cellen die zich kunnen ontwikkelen tot vetcellen - uit de heup, dijbeen of de buik van vrouwelijke vrijwilligers. Groepen cellen werden blootgesteld aan verschillende concentraties van BPS gedurende 14 dagen. Voor vergelijkingsdoeleinden werden enkele cellen blootgesteld aan dexamethason wat leidt tot een bekend percentage vetvorming en accumulatie van lipiden of vetachtige stoffen die zich opstapelen in het bloed en het weefsel.

De onderzoekers vonden dat de cellen blootgesteld aan de kleinste hoeveelheden BPS en de cellen blootgesteld aan de hoogste concentraties de grootste accumulatie van lipiden vertoonden, terwijl matige hoeveelheden kleiner effect hadden. Blootstelling aan zelfs kleine hoeveelheden hormoonontregelende chemicaliën kunnen interfereren met de werking van onze hormonen, aangezien kleine veranderingen in de hormoonspiegels gebruikt worden om aanpassingen in de stofwisseling, de ademhaling, hartslag en andere lichamelijke functies te activeren.

"Sinds BPS één van de vervangende chemicaliën is die worden gebruikt in consumentenproducten als BPA-vervanger, is het van belang om te onderzoeken of BPS fungeert als een hormoonverstorende chemische stof,” zei Atlas. "Deze studie toont aan dat BPS en BPA vergelijkbare effecten hebben op de vorming van vetcellen, lipide-accumulatie en expressie van genen die belangrijk zijn voor de vetstofwisseling."

Andere auteurs van de studie zijn Jonathan G. Boucher en Shaimaa Ahmed van ‘Health Canada's Environmental Health Science and Research Bureau’ in Ottawa, Canada.

De studie, "Bisfenol S induces Adipogenese in Primary Human Preadipocytes from Female Donors,” is online te raadplegen op http://press.endocrine.org/doi/10.1210/en.2015-1872.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats