Vermindering blootstelling aan Bisfenol A verlaagt gehalte van dit milieuverontreinigend oestrogeen bij vrouwen


MARY ANN LIEBERT, INC./GENETIC ENGINEERING NEWS

Vrouwen die voedsel, cosmetica en andere producten in plastic verpakkingen met BPA meden, hadden een aanzienlijk verminderd BPA-gehalte in de urine. BPA is een algemeen gebruikte "hormoonontregelaar", in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten en gewichtstoename. Tijdens de studieperiode van 3 weken hadden de vrouwen die meededen aan een interventie om blootstelling aan BPA te minimaliseren, een belangrijke gewichtsafname, meldde het Journal of Women's Health, een intercollegiaal getoetste publicatie van Mary Ann Liebert Inc. Uitgevers. Dit artikel is gratis beschikbaar op de website van het Journal of Woman's Health.

Het artikel, getiteld "Randomized Intervention Trial to Decrease Bisphenol A Urine Concentrations in Women: Pilot Study", laat zien dat de deelneemsters in de controlegroep die niet meededen met de BPA beperkende interventie, na 3 weken een belangrijke verhoging vertoonden van BPA in de urine, naast een gewichtstoename.

Todd Hagobian, PhD en de co-auteurs van de California Polytechnic State University (San Luis Obispo, CA), raden nader grootschalig steekproefsgewijs onderzoek aan om deze uitkomsten te bevestigen en de mogelijke positieve gezondheidseffecten vast te stellen van verminderde blootstelling aan hormoonontregelende chemicaliŽn i.v.m. risicofactoren voor aandoeningen als diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen.

"Deze studie laat zien dat door over te schakelen naar BPA-vrije producten het voor vrouwen die blootgesteld zijn aan BPA in feite mogelijk is om hun totale lichaamsbelasting te verminderen, meetbaar door het BPA-gehalte in de urine," zegt Susan G. Kornstein, MD, hoofdredacteur van het Journal of Women's Health, uitvoerend directeur van het Virginia Commonwealth University Institute for Women's Health, Richmond, VA, en voorzitter van de Academy of Women's Health. "Hoewel veel consumenten plastic met BPA al vermijden, zijn er helaas nog steeds veel andere hormoonverstorende chemicaliŽn in ons milieu."

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats