Foetale blootstelling aan BPA bij muizen in verband gebracht met oestrogeen-gerelateerde ziektes na de adolescentie


Nieuw onderzoek in The FASEB Journal duidt erop dat foetale blootstelling aan BPA de oestrogeenrespons bij meer dan 1000 genen in de epigenoom van de baarmoeder verandert en vervolgens de oestrogeenrespons na de puberteit beďnvloedt.

Hoewel men ervan uitgaat dat blootstelling aan een laag BPA-gehalte niet gevaarlijk is, blijkt uit een nieuw onderzoek, dat online is gepubliceerd in The FASEB Journal, dat dit niet klopt. In het verslag laten onderzoekers van Yale zien dat het genoom in de baarmoeder van de muizen die blootgesteld waren aan BPA tijdens hun foetale ontwikkeling blijvend veranderd is.

Deze veranderingen bleken voornamelijk de genen te beďnvloeden die gereguleerd worden door oestrogeen en betrokken zijn bij het ontstaan van oestrogeen-gerelateerde ziektes zoals onvruchtbaarheid, endometriose, baarmoederhalskanker, osteoporose, prostaatkanker, neurodegeneratieve ziektes, obesitas en borstkanker.

“Onze studie toont aan dat foetale blootstelling aan BPA leidt tot een nadelige verandering in de uterusrespons op oestrogenen bij volwassen muizen,”sprak Hugh S. Taylor, M.D., hoofdonderzoeker en Chief of Obstetrics and Gynecology aan Yale New Haven Children’s Hospital verbonden aan de Yale School of Medicine in New Haven, Connecticut.

“Onze studie bevestigt dat BPA een actief bestanddeel is en de foetale ontwikkeling in negatieve zin kan beďnvloeden en dat men stappen moet nemen om consumptie van BPA tijdens de zwangerschap te verminderen.”
Taylor en zijn collega’s gebruikten twee groepen zwangere muizen bij de totstandkoming van deze ontdekking. Eén groep werd blootgesteld aan BPA door intraperitoneale toediening en de andere groep niet.

De onderzoekers analyseerden vervolgens het genetische en epigenetische profiel van de uterus bij de vrouwelijke nakomelingen voordat ze geslachtsrijp waren en onderzochten hoe bij elke groep de uterusgenen op het oestrogeen reageerden. Zij constateerden dat hoewel veranderingen in de uterus misschien niet zichtbaar zijn bij de geboorte of vlak na de geboorte, veranderingen zich wel manifesteren na de geslachtsrijpheid.

De studie toonde aan dat er een directe verandering is in de oestrogeenrespons van bijna 1000 genen na foetale blootstelling aan BPA.
“Deze studie betreft de foetale blootstellingsas en laat een opmerkelijke aanzet tot latere beďnvloeding van de uterusgenen bij de nakomelingen zien”, sprak Thoru Pederson, Ph.D. Editor-in- Chief van The FASEB Journal. Dit onderzoek heeft belangrijke informatie opgeleverd die mogelijkerwijs doorgetrokken kan worden naar mensen.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats