BPA kan ontwikkeling verstoren van de hersenen bij sierschildpad en kan een populatie gezondheidsprobleem zijn


Onderzoek zou kunnen helpen bepalen hoe BPA invloed heeft op de mannelijke en vrouwelijke hersenen

Universiteit van Missouri-Columbia

Bisphenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt in veel consumentenproducten, waaronder waterflessen, metaalopslag van voedsel en bepaalde harsen. Vaak worden wateromgevingen, zoals rivieren en beken gebruikt als reservoirs voor BPA, waardoor er effecten zijn op de leefomgeving van schildpadden. Vorig jaar stelde een team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Missouri vast, dat BPA de seksuele functie kan verstoren bij de sierschildpad, waardoor mannen vrouwelijke geslachtsorganen ontwikkelden. Nu heeft het team ook aangetoond dat BPA kan leiden tot gedragsveranderingen bij schildpadden, het herprogrammeren van mannelijke schildpad hersenen om gelijk gedrag als bij vrouwen te laten zien. Onderzoekers maken zich zorgen dat dit kan leiden tot de bevolking sdalingen bij de sierschildpad.

"Voorheen had het onderzoeksteam vastgesteld dat BPA en ethinylestradiol (EE2), een hormoon in anticonceptiepillen, dat sexe kon doen wisselen bij schildpadden van mannetjes naar vrouwtjes", zegt Cheryl Rosenfeld, een universitair hoofddocent van de biomedische wetenschappen in de MU College of Veterinary Medicine en een onderzoeker in de Bond Life Sciences Center. "Gekleurde schildpadden en andere reptielen hebben een gebrek aan geslachtschromosomen. Het geslacht van gekleurde schildpadden en andere reptielen wordt bepaald door de incubatie temperatuur van het ei tijdens de ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan hormoonontregelende chemische stoffen (EDC's), zoals BPA, de incubatietemperatuur kan doen overschrijden en waardoor het geslacht van mannetjes in vrouwtjes verandert. In onze laatste studie vonden we dat BPA ook invloed heeft op hoe de mannelijke hersenen verbonden zijn met elkaar om te zorgen voor potentieel mannelijke gedragspatronen kunnen veranderen in vrouwelijk. '

Onderzoekers pasten een vloeibare vorm van BPA en ethinylestradiol toe om schildpadeieren te kleuren tijdens de periode dat de eieren bij die temperatuur meestal leidt tot mannen. Vijf maanden na het uitkomen, werden schildpadden getest met een ruimtelijke navigatie test inhoudende vier voedselcontainers, waarvan er slechts één met lokaas. Elke schildpad werd willekeurig toegewezen aan één voedselcontainer die niet tijdens de proefperiode gewijzigd werd.

Onderzoekers voorspelden dat mannelijke schildpadden blootgesteld aan BPA en EE2 een verbeterd navigatie-vermogen zouden vertonen - vergelijkbaar met gedrag waargenomen bij vrouwelijke schildpadden. De resultaten toonden aan dat ontwikkelingsstoornissen ontstonden bij schildpadden blootgesteld aan BPA en EE2 , zoals blijkt uit het toegenomen aantal keren doorgebracht op het juiste doelzone en grotere kans in het oplossen van de doolhofsituaties opzichte schildpadden, waarvan de mannelijke basis van het kleinste besturen incubatietemperatuur was veranderd.

"Eerdere studies hebben aangetoond dat vrouwelijke schildpadden veel meer bedreven zijn in ruimtelijke navigatie - denk aan vrouwelijke zeeschildpadden die vele jaren later terugkeren naar dezelfde stranden waar ze uitgebroed zijn, om hun eigen eieren te leggen," zei Rosenfeld. "Wij vinden dat ontwikkelingsstoornissen door blootstelling aan BPA in wezen voorrang heeft op de ontwikkeling van de hersenen van mannelijke schildpadden, zoals aangegeven door de verbeterde navigatie-vermogen van de schildpadden die we bestudeerd. Terwijl verbeterde ruimtelijke navigatie kan worden beschouwd als een goede zaak, kan het ook betekenen dat wanneer ze volwassen zijn, mannelijke schildpadden geen partner kunnen aantrekken en zich niet kunnen vermenigvuldigen, wat kan leiden tot dramatische bevolkingsdalingen. "

Rosenfeld merkt op dat dit de eerste studie is om aan te tonen dat deze schadelijke stoffen niet alleen achteruit in de fysieke sekse betekenen, maar ook van invloed zijn op de hersenen bij schildpad soorten. Schildpadden staan bekend als "indicatorsoort" omdat ze kunnen worden gebruikt als een barometer voor de gezondheid van het gehele ecosysteem. Door het begrijpen wat de mogelijke effecten EDC's zijn voor schildpadden, kunnen de onderzoekers in staat, zijn om de mogelijke effecten van de chemicaliën op andere diersoorten en de mens te begrijpen, zei Rosenfeld.

Pieter Tau


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementenTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media