'BPA-vrije’ plastiek versnelt de embryonale ontwikkeling en verstoort het voortplantingssysteem


UCLA onderzoek suggereert dat substituut voor BPA niet veiliger is.

Universiteit van Californië - LOS ANGELES HEALTH SCIENCES

Bedrijven adverteren "BPA-vrij" als een veiliger versie van plastiek producten, variërend van flessen voor water naar kopjes Sippy als speelgoed. Veel fabrikanten zijn gestopt met het gebruik van bisfenol A als kunststofversteviger nadat dierstudies hadden aangetoond dat zij vroege puberteit en een toename van borst- en prostaatkanker veroorzaakten.

Nieuw UCLA onderzoek echter toont aan dat BPS (bisfenol s), een algemene vervanger voor BPA, de embryonale ontwikkeling versnelt en het voortplantingssysteem onderbreekt.

Gerapporteerd in het tijdschrift ‘Endocrinology’ van 1 februari ll., is de studie op dieren de eerste om de effecten te onderzoeken van BPA en BPS op belangrijke hersencellen en genen die de groei en functie van de organen, betrokken bij de reproductie, regelen.

"Onze studie toont aan dat kunststof producten met BPA alternatieven niet noodzakelijkerwijs veiliger zijn”, aldus senior auteur Nancy Wayne, reproductief endocrinoloog en professor in de fysiologie aan de ‘David Geffen School of Medicine’ UCLA.

In een zebravismodel vonden Wayne en haar collega's dat blootstelling aan lage niveaus van BPA en BPS - equivalent aan de sporen in vervuild rivierwater - de fysiologie van de dieren in de embryonale fase reeds na 25 uur veranderde.

“De tijd voor het uitbroeden van een eitje versnelde, wat leidde tot de equivalent van visvroeggeboorte," zei Wayne, die ook UCLA associate vice-kanselier voor onderzoek is. "De embryo's ontwikkelden veel sneller dan normaal in aanwezigheid van BPA of BPS."

Het UCLA team samen met hoofdauteur Wenhui Qiu, afgestudeerd student van de Universiteit van Shanghai, hadden ervoor gekozen om het onderzoek uit te voeren op zebravissen omdat hun transparante embryo's het mogelijk maken om de celgroei te bekijken.

Met fluorescerende groene proteďne-labels hielden de onderzoekers de ontwikkeling bij van de reproductieve endocriene hersencellen om de puberteit en de vruchtbaarheid van de vissen te controleren'. In een tweede vaststelling ontdekte het team ontdekte dat het aantal endocriene neuronen tot 40 procent verhoogden wat suggereert dat BPA het voortplantingssysteem overstimuleert.

"Blootstelling aan lage niveaus van BPA had een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de hersencellen die de reproductie regelen en op de genen die de voortplanting later in het leven van de embryo's controleren’,” zei Wayne. "We zagen veel van dezelfde effecten met BPS in BPA-vrije producten. BPS is niet ongevaarlijk."

Wayne vermoedt dat overstimulatie van de neuronen die de voortplanting regelen zou kunnen leiden tot vroegtijdige puberteit en verstoring van het voortplantingssysteem. Haar labo is van plan om dit probleem in een toekomstige studie te onderzoeken.

Na het blootleggen van haar eerste bevindingen over BPA in 2008 gooide Wayne onmiddellijk alle plastiek verpakkingen voor levensmiddelen in haar huis weg en verving ze door glas. Zij en haar familie kopen eten en drinken verpakt in glas waar mogelijk.

"Onze bevindingen zijn beangstigend en belangrijk," benadrukt Wayne. "Beschouw het als de aquatische versie van de kanarie in de kolenmijn."

Tot slot waren de onderzoekers verbaasd te ontdekken dat zowel de BPA als BPS deels werkten langs een oestrogeen- en gedeeltelijk via een schildklierhormoon systeem om hun effecten uit te oefenen.

"De meeste mensen denken aan BPA bij het nabootsen van de effecten van oestrogeen. Ons werk echter toont aan dat het ook de acties van het schildklierhormoon nabootst,” zei Wayne. "Vanwege de belangrijke invloed van het schildklierhormoon op de ontwikkeling van de hersenen tijdens de dracht, heeft ons werk belangrijke gevolgen voor de algemene embryonale en foetale ontwikkeling ook bij de mens."

Onderzoekers hebben voorgesteld dat hormoonontregelende chemische stoffen kunnen helpen bij de stijging in premature menselijke geboorten en vroeg begin van de puberteit in de afgelopen paar decennia.

"Onze gegevens ondersteunen deze hypothese," zei Wayne. "Als BPA een grote verscheidenheid aan diersoorten beďnvloedt dan zal het waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Onze studie is de laatste om te helpen dit aan te tonen met BPA en nu met BPS."

BPA kan uitspoelen naar voedsel, met name onder invloed van warmte, uit de voering van blikjes en van consumentenproducten zoals waterflessen, babyflessen, dozen voor levensmiddelen en kunststof serviesgoed.

BPA zit ook in contactlenzen, brillenglazen, compact discs, watervoorzieningsbuizen, sommige kassa en ATM ontvangstbewijzen, evenals in sommige tandheelkundige kits en composieten. Men schat dat in de VS en Europa een productie van meer dan 5 miljoen ton van producten met deze additieven vervaardigd zijn in 2015.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats