Blootstelling chemische stoffen zorgt voor vroegtijdig beŽindigen van borstvoeding


Brown University

De laatste jaren komt het industriŽle chemische perfluoroctaanzuur (PFOA) in een aantal onderzoeken voor als mogelijke oorzaak voor gezondheidsproblemen zoals kanker en abnormale hoeveelheid vetweefsel bij kinderen (adipositas). Nu is er een link gevonden tussen de bloedspiegel van de moeder en het vroegtijdige beŽindiging van borstvoeding.

"Vrouwen met de hoogste PFOA concentraties in hun bloed tijdens de zwangerschap hadden 77 procent meer kans op het beŽindigen van borstvoeding met drie maanden en een 41 procent grotere kans op het beŽindigen van elke borstvoeding met zes maanden in vergelijking met vrouwen met de laagste kwartiel PFOA concentraties in hun bloed" zei hoofdauteur Megan Romano, een postdoctorale geleerde in de Brown University School of Public Health. "Deze chemische stoffen moeten we in ons vizier houden als de stoffen die invloed kunnen hebben op het vermogen van vrouwen om borstvoeding te geven."

De nieuwe analyse is afgeleid van het HOME-onderzoek (Health Outcomes and Measures of the Environment), een groep van 389 moeders en hun kinderen in Cincinnati die worden gevolgd sinds de zwangerschap door senior auteur Joseph Braun, Brown University assistent-hoogleraar epidemiologie.

Deze studie analyseerde gegevens van 336 HOME-moeders. Het wonen stroomafwaarts van een grote fabriek die grote hoeveelheden chemicaliŽn heeft uitgestoten zorgde dat de gemiddelde PFOA-niveaus meer dan twee keer zo hoog waren dan in een nationale steekproef van de zwangere vrouwen uit de hele VS. ďMaarĒ, zegt Romano ďzelfs de vrouwen in het HOME-onderzoek die hoge waardes hadden van PFOA niveaus, hadden waarden die vaak elders in het land ook worden gemeten.

Vrijwel iedereen heeft in zijn bloedspiegel enkele sporen van PFOA. PFOA wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van een antiaanbaklaag, voedselcontainer coatings en brandbestrijding schuim. De studie meet ook een verhoogd risico van vroegtijdige beŽindiging van borstvoeding en blootstelling aan een vergelijkbare chemische stof, PFOS, maar deze uitkomst is statistisch gezien niet significant genoeg om daar een conclusie uit te kunnen trekken.

PFOA problemen?
Het gepubliceerde onderzoek in het tijdschrift Environmental Research, van het onderzoeksteam onder leiding van Romano en Braun is gericht op het geven van borstvoeding, omdat in eerder onderzoek met dieren bleek dat een hoge PFOA gehalte in het bloed op verschillende manieren de ontwikkeling kan verstoren. Zoals het verstoren van de borstklier ontwikkeling, het veranderen van lactatie gerelateerde hormonen, of het verstoren van de expressie van melk -proteÔne genen. Waarschijnlijk heeft dit als gevolg dat melk minder smakelijk is of zorgt het voor een beperkt aanbod ervan.

Bovendien had een studie in Denemarken een soortgelijke koppeling tussen blootstelling PFOA en de vroegtijdige beŽindiging van de borstvoeding gevonden. Maar dat onderzoek hield geen rekening met eerdere borstvoeding ervaringen door de moeder, die van belang zijn omdat het kan helpen de toekomstige borstvoeding succesvol te kunnen voorspellen en ook omdat wanneer vrouwen borstvoeding geven ze het PFOA overdragen uit hun lichaam.

Toen Romano en Braunís team zich focuste op de relatie van borstvoeding in het HOME-onderzoek, leverde het verminderde resultaten op tussen het verband van PFOA en vroegtijdige beŽindiging van borstvoeding, maar konden ook niet alles elimineren. De verhoogde risico's die ze rapporteren in het blad Environmental Research worden ook andere mogelijke verstorende factoren genoemd zoals leeftijd van de moeder bij de bevalling, ras, burgerlijke staat, inkomen, roken en alcohol.

Een potentiŽle belemmering voor het geven van borstvoeding
Als de associatie tussen de blootstelling en het vroegtijdige beŽindigen van borstvoeding causaal blijkt te zijn Ė dit onderzoek was daarvoor niet opgestart - dan zal het als een voorbeeld dienen van hoe de blootstelling van het milieu een ander obstakel is om borstvoeding te geven voor sommige vrouwen, aldus Romano. Vrouwen die liever borstvoeding geven krijgen soms te maken met obstakels, variŽrend van culturele of logistieke redenen, hierin ontbreekt medische ondersteuning om deze obstakels te kunnen overwinnen, zei ze.

Romano zei dat ze graag langer onderzoek zou willen doen naar mogelijke biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan het verband, bijvoorbeeld door te kijken naar de vraag of de chemische stof hormonen hetzelfde verstoort wordt bij mensen als bij dieren. In de tussentijd, zegt Romano, zouden vrouwen in staat zijn om hun risicoís te verminderen door het beperken van blootstelling aan stoffen als perfluoralkyl, bijvoorbeeld door het filteren van drinkwater in gebieden met een vervuilde watervoorziening, of aan vet- of waterbestendig verpakkingsmateriaal van levensmiddelen (bijvoorbeeld door het vermijden van magnetron popcorn), en het eten van een evenwichtige voeding. Daarnaast kunnen producten voor persoonlijke verzorging en cosmetica vermeden worden die gefluoreerde ingrediŽnten bevatten.

Vertaling: Christa van Drie


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats