Moedermelk gekoppeld aan significante vroege groei van de hersenen


Prematuren hoofdzakelijk gevoed met moedermelk hebben grotere hersenen dan degenen die kleine hoeveelheden of geen moedermelk hebben gekregen.

Washington University School of Medicine.

Het voeden van premature baby's met vooral borstvoeding gedurende de eerste maand lijkt meer de groei van de hersenen te stimuleren, in vergelijking met baby's die weinig of geen moedermelk krijgen.

Bij het bestuderen van te vroeg geboren kinderen in de ‘Neonatale Intensive Care Unit (NICU)’ in het ‘St. Louis Children's Hospital’, vonden de onderzoekers dat prematuren, wiens dagelijkse voeding uit minstens 50 procent moedermelk bestond, meer hersenweefsel en corticale oppervlak hadden dan baby’s die aanzienlijk minder moedermelk hadden gekregen.

De onderzoekers presenteerden hun bevindingen 3 mei ll. tijdens de jaarlijkse vergadering van de ‘Pediatric Academic Societies’ in Baltimore.

"De hersenen van premature baby's zijn meestal niet volledig ontwikkeld," zei senior onderzoeker Cynthia Rogers, MD, assistent professor in de kinderpsychiatrie die patiënten in het ‘St. Louis Children's Hospital’ behandelt. “Van moedermelk is reeds aangetoond nuttig te zijn op andere gebieden van ontwikkeling; wij waren benieuwd naar het effect op de hersenen. Met MRI scans vonden wij dat baby's gevoed met moedermelk een groter hersenvolume hadden. Dit is belangrijk omdat verscheidene andere studies een correlatie hebben aangetoond tussen hersenvolume en de cognitieve ontwikkeling. "

De studie omvatte 77 te vroeg geboren baby's. De onderzoekers bekeken achteraf hoeveel moedermelk die baby's hadden ontvangen terwijl ze verzorgd werden in de NICU. Vervolgens voerden de onderzoekers hersenscans uit bij die baby's rond de tijd dat zij normaal zouden geboren zijn. Alle baby’s waren minstens 10 weken te vroeg geboren met een gemiddelde zwangerschapsduur van 26 weken of ongeveer 14 weken prematuur. Omdat ze nog in ontwikkeling zijn, hebben prematuren meestal kleinere hersenen dan voldragen baby's.

Hoofdauteur Erin Reynolds, onderzoeker in het Rogers’ laboratorium, zei dat geen onderscheid werd gemaakt tussen melk van de eigen moeder en dat van andere vrouwen. De resultaten gelden bijgevolg voor moedermelk in het algemeen.

“Hoe meer moedermelk de baby had gekregen hoe meer kans op een groter cordiaal oppervlak," zei Reynolds. "De cortex is het deel van de hersenen geassocieerd met cognitie, zodat we aannemen dat meer cortex de cognitie verbetert terwijl de baby's groeien en ontwikkelen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats