Moedermelkhormonen hebben impact op de bacteriële ontwikkeling bij zuigelingen


Volgens CU Anschutz onderzoekers verschilt de intestinale flora van kinderen van obese moeders aanzienlijk met die van de moeders met gezond gewicht,

University of Colorado ANSCHUTZ Medical Campus

Uit een studie aan de nieuwe 'University of Colorado Anschutz Medical Campus' blijkt dat hormonen in moedermelk de ontwikkeling van gezonde bacteriën kunnen beïnvloeden in de darmen van zuigelingen en ze mogelijk beschermen tegen darmontstekingen, obesitas en andere aandoeningen op latere leeftijd.

De studie, gepubliceerd in ‘American Journal of Clinical Nutrition’, onderzocht de rol van moedermelkhormonen bij de ontwikkeling van het microbioom bij zuigelingen, een bacterieel ecosysteem in het spijsverteringsstelsel dat bijdraagt tot veel facetten van gezondheid.

"Dit is de eerste studie in zijn soort om te besluiten dat hormonen in de moedermelk een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een gezond microbiotoom bij zuigelingen", zegt Bridget Young, eerste co-auteur en assistent-professor in pediatrische voeding aan CU Anschutz. "We weten al heel lang dat moedermelk bijdraagt tot de intestinale rijping en gezonde groei. Deze studie suggereert dat de hormonen in de melk mede verantwoordelijk zijn voor deze positieve impact door interacties met de ontwikkeling van het microbioom."

Onderzoekers vinden dat het niveau van insuline en leptine in de moedermelk positief meewerkt aan een grotere microbiële diversiteit en families van bacteriën in de ontlasting van baby's '. Insuline en leptine werden geassocieerd met bacteriële darmfuncties die helpen bij het ontwikkelen van een barrière tegen schadelijke stoffen om zo darmontsteking te voorkomen. Door het bevorderen van een sterkere darmwand op jonge leeftijd, kunnen deze hormonen laaggradige ontstekingen voorkomen bij kinderen die anders kunnen leiden tot een groot aantal spijsverteringsproblemen en ziekten.

Daarnaast vonden de onderzoekers significante verschillen in het intestinaal microbioom van baby’s gevoed door moeders met overgewicht in vergelijking met die van moeders met een normaal gewicht. Baby's van moeders met overgewicht vertoonden een significante vermindering van de gammaproteobacteria, een pioniersoort die helpt bij de normale darmontwikkeling en de microbiome rijping. Bij muizen en pasgeborenen is aangetoond dat deze bacteriën een gezonde hoeveelheid ontstekingen in de darmen veroorzaken om hen te beschermen tegen inflammatoire en autoimmune aandoeningen op latere leeftijd. Twee weken oude baby's van obese moeders in deze studie hadden minder gammaproteobacteria in de darmen.

"Ik anticipeer gretig op onze follow-up studies om te weten of deze vroege resultaten ons zullen helpen begrijpen welke factoren helpen om een gezonder immuunsysteem bij kinderen van obese moeders op te bouwen”, zei Jed Friedman, professor kindergeneeskunde aan CU Anschutz. "Wat er gebeurt bij de herstelling van deze bacteriën van een kind geboren uit een zwaarlijvige moeder blijft een open vraag."

Om de rol van de moedermelkhormonen leptine en insuline te onderzoeken, analyseerden de wetenschappers de bacteriën in de ontlasting van 30 twee weken oude baby's die uitsluitend borstvoeding hadden gekregen; 18 baby's van moeders met een normaal gewicht en 12 geboren uit obese moeders. De onderzoekers analyseerden niet alleen de soort bacteriën maar ook het metabolisme van de bacteriën die actief waren in de darmen van de zuigelingen.

"Net zoals kinderen taal leren taal en sociale signalen oppikken, leert hun spijsverteringsstelsel zichzelf te reguleren," zegt co-auteur Dominick Lemas, nu een assistent-professor aan de Universiteit van Florida. "Wat we hebben gevonden is dat de hormonen in de moedermelk gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van het microbioom bij zuigelingen, mogelijk met de lange-termijn effecten op de darmen en de autoimmune gezondheid van kinderen."

Jong en Lemas veronderstellen dat moedermelkhormonen van invloed zijn op het microbioom door zich te binden aan specifieke receptoren in de darmen van de baby's '. Deze hormonen kunnen de productie van lichaamseiwitten, genaamd antimicrobiële peptiden, die bepaalde schadelijke bacteriën doden alsook moleculen stimuleren waarmee goede bacteriën zich ontwikkelen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats