Een van de geheimen van aanmaak borstvoeding ontdekt


WALTER AND ELIZA HALL INSTITUTE

Onderzoekers van het Walter and Eliza Hall Institute hebben één van de geheimen ontrafeld van een grote melkproductie bij borstvoeding. De onderzoeken wijzen uit dat borstcellen twee kernen ontwikkelen als de borst overgaat op aanmaak van moedermelk om de pasgeborene te voeden.

Deze verandering begint in de late zwangerschap met de aanmaak van enorme aantallen cellen met twee kernen.

Het onderzoek, geleid door Professor Jane Visvader, Professor Geoff Lindeman, Dr. Anne Rios en Dr. Nai Yang Fu van de ACRF Stem Cells and Cancer Division van het instituut, toont aan dat deze cellen met twee kernen – binucleaire cellen – weer verdwijnen aan het eind van de lactatieperiode, als de borstcellen terugkeren de oorspronkelijke staat met maar één kern. Het onderzoek staat vandaag in het tijdschrift Nature Communications.

Met gebruikmaking van 3-D imagingtechnologie vonden Dr. Rios en Dr. Fu enorme aantallen cellen die twee kernen hadden ontwikkeld. Dit proces is essentieel voor het produceren van moedermelk.

Prof. Visvader gaf aan dat het proces – dat stopt zodra met borstvoeding wordt gestopt – voor de pasgeborene van belang is om te groeien in de tijd dat moedermelk de enige voeding is.

We weten dat deze cellen melkfabriekjes zijn”, aldus Prof. Visvader. “Wat zo interessant is, is dat zij veranderen volgens een zeer strak gereguleerd regime – ze ontwikkelen twee kernen, niet drie of vier, en keren na de borstvoedingsperiode terug naar de staat met één kern. Waarschijnlijk is dit belangrijk om problemen te voorkomen.”

Volgens medeonderzoeker Prof. Lindeman laat het onderzoek zien hoe zoogdieren, waaronder mensen, wallaby’s en zeehonden, al zijn voorbereid op aanpassing aan de zwangerschap op manieren die het overleven van de baby’s het best ondersteunen.

“Gebaseerd op de aanwezigheid van de binucleaire cellen bij vijf verschillende soorten, suggereren deze bevindingen dat het proces zich bij zoogdieren heeft ontwikkeld als mechanisme voor een optimale melkproductie, die essentieel is voor het voeden van de pasgeborene en het overleven van de zoogdiersoort”, aldus Prof. Lindeman.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats