Eetgewoonten van mannelijke ratten van invloed op het risico van borstkanker bij nakomelingen


Een studie van 60 mannelijke ratten en hun nakomelingen vond dat de voedingsgewoonten van de mannelijke ratten van invloed kan zijn op het risico op borstkanker bij hun dochters. De studie is gepubliceerd in het open access tijdschrift Breast Cancer Research. Onderzoekers aan de Universiteit van Sao Paulo vonden dat de vrouwelijke nakomelingen van mannelijke ratten die waren gevoed met een dieet rijk aan dierlijke vetten een verhoogd risico op borstkanker hadden. Een dieet rijk aan plantaardige vetten verminderde het nakomelingen risico op borstkanker.

Auteur Thomas Ong zei:. 'Hoewel in de afgelopen jaren de belangstelling in de vaderlijke rol in de gezondheid van hun nakomelingen gegroeid is, is de informatie over de invloed van vaderlijke factoren op hun dochters i.v.m. het risico op borstkanker zeer beperkt. In deze studie werden ratten gebruikt om de gevolgen van de consumptie van veel dierlijke of plantaardige vetten door vaders vˇˇr de conceptie op het risico van borstkanker van hun dochters te vergelijken."

De onderzoekers voedden 60 mannelijke ratten (3 groepen, 20 ratten per groep) hetzij met een dieet op reuzel- of op ma´soliebasis (60% van de energie uit vet) of een controle dieet (16% vet ontleende energie). De ratten werden vervolgens gekruist met vrouwelijke ratten die gevoed waren met een standaard laboratorium dieet. Vrouwelijke nakomelingen werden gevoerd met een standaard laboratorium voeding en met borsttumoren ge´nduceerd toen ze 50 dagen oud waren. De onderzoekers trachtten de tijd te bepalen die nodig was voor het verschijnen van tumoren verschijnen (latentie). Het aantal dieren met tumoren (invalshoek) en het aantal tumoren per dier (veelvoud) en tumorvolume, als indicatoren van het risico op borstkanker.Ę

Vrouwelijke nakomelingen van mannelijke ratten op beide vetrijke dieŰten vertoonden een verminderde tumorceldood in vergelijking met de controles. Nakomelingen van met ma´solie-gevoede mannelijke ratten vertoonden verminderde groei van de tumor in vergelijking met de nakomelingen van mannelijke ratten die gevoed waren met een op reuzel gebaseerd- of een controledieet. Nakomelingen van met ma´solie gevoede ratten hadden ook meer tumor latency - langere tijd eer de tumoren beginnen te groeien - en minder tumoren in vergelijking met de nakomelingen van mannelijke ratten gevoed met een op reuzel gebaseerde voeding.

Thomas Ong zei:. "Omdat de consumptie van een hoog vetgehalte wordt beschouwd als slecht voor de gezondheid is het verminderd risico op borstkanker bij de vrouwelijke nakomelingen van de vaders op ma´solie verrassend. Reuzel bevat een hoog gehalte aan verzadigde vetten, terwijl ma´solie rijk is aan n-6 meervoudig onverzadigd vet. Dit suggereert dat het type vet in de voeding geconsumeerd door mannen een belangrijke factor is in het risico op borstkanker van hun dochters."

De onderzoekers verzamelden ook sperma van de mannelijke ratten en melkklieren van hun vrouwelijke nakomelingen waarop ze de veranderingen in microRNA en eiwit expressie onderzochten. Zij toonden aan dat zowel mannelijke ratten en hun vrouwelijke nakomelingen veranderingen vertoonden in microRNAs en eiwitten die invloed kunnen hebben op de processen zoals celgroei, celoverleving of celdood.

De bevindingen suggereren dat dieet-ge´nduceerde veranderingen in paternale kiemcellen nog voor de conceptie het risico op borstkanker van vrouwelijke nakomelingen be´nvloeden.

Thomas Ong zei: "Als dit wordt bevestigd in menselijke studies zouden strategieŰn voor potentiŰle preventie van borstkanker kunnen ontwikkeld worden gericht op de diŰten van de mannen."

Daar vaders, moeders en hun dochters vaak dezelfde voedingsgewoonten hebben is verder onderzoek nodig naar de wijze waarop de vetinname van moeders en hun vrouwelijke nakomelingen van invloed kunnen zijn op het risico van borstkanker. Veranderingen in microRNAs bij mannelijke knaagdieren kan worden genormaliseerd door beweging en dieet. De onderzoekers stellen dat het effect van soortgelijke ingrepen op het risico van borstkanker bij vrouwelijke nakomelingen ook moeten worden onderzocht.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats