Gunstige bacteriŽn kunnen de borsten tegen kanker beschermen


American Society for Microbiology.

Bepaalde bacteriŽn zijn aanwezig in de borsten van kankerpatiŽnten terwijl gunstige bacteriŽn overvloedig aanwezig zijn in gezonde borsten waarbij zij feitelijk vrouwen kunnen beschermen tegen kanker, volgens Gregor Reid, PhD, en zijn medewerkers. Deze bevindingen kunnen uiteindelijk leiden tot het gebruik van probiotica om vrouwen te beschermen tegen borstkanker. Het onderzoek is gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

In de studie onderzocht Reid's promovendus Camilla Urbaniak borstweefsel van 58 vrouwen die lumpectomies of mastectomies ondergingen voor zowel goedaardige (13 vrouwen) of kwaadaardige (45 vrouwen) tumoren, evenals van 23 gezonde vrouwen die borstverkleining of -verbeteringen hadden ondergaan. Ze gebruikten DNA sequentiebepaling om bacteriŽn te identificeren in de weefsels en een kweekprogramma om te bevestigen dat de organismen leefden. Reid is hoogleraar chirurgie, Microbiologie en Immunologie aan de Western University en directeur van het Canadees Centre for Human Microbiome and Probiotic Research aan het Lawson Health Research Institute in London, Ontario, Canada.

Vrouwen met borstkanker vertoonden verhoogde niveaus van Escherichia coli en Staphylococcus epidermidis, bekend om de dubbelstrengs breuken die zij induceren in gecultiveerde menselijke DNA HeLa-cellen. "Dubbelstrengs breuken zijn de meest schadelijke type van DNA-schade en worden veroorzaakt door genotoxinen, reactieve zuurstofspeciŽn en ioniserende straling," schrijven de onderzoekers. Het reparatiemechanisme voor dubbelstrengs breuken is zeer gevoelig voor fouten en dergelijke fouten kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker.

Omgekeerd waren Lactobacillus en Streptococcus, als gezondheidsbevorderende bacteriŽn meer aanwezig in gezonde borsten dan in borsten met kankercellen. Beide groepen hebben anti-carcinogene eigenschappen. Natuurlijk dodenende cellen zijn cruciaal voor de controle van de groei van tumoren en een laag niveau van deze immuuncellen wordt geassocieerd met een verhoogde incidentie van borstkanker. Streptococcus thermophilus produceert anti-oxidanten die reactieve zuurstofsoorten, die DNA schade veroorzaken, neutraliseren en dus kanker bestrijden.

De motivatie voor het onderzoek was de wetenschap dat borstkanker afneemt met het geven van borstvoeding, zei Reid. ďDaar de moedermelk nuttige bacteriŽn bevat, vroegen we ons af of ze een rol spelen in het verlagen van het risico op kanker. Of kunnen andere bacteriŽle vormen de vorming van kanker in de melkklier bevorderen bij vrouwen die nooit borstsvoeding hebben gegeven? Om deze vraag te onderzoeken moesten we eerst aantonen dat de bacteriŽn aanwezig waren in het borstweefsel. " (Zij hadden dat in eerder onderzoek aangetoond.)

Lactatie is misschien niet eens nodig om de bacteriŽle flora van de borsten te verbeteren. "Collega's in Spanje hebben aangetoond dat probiotische lactobacilli ingenomen door vrouwen de melkklier kunnen bereiken," zei Reid. "In combinatie met ons werk, rijst de vraag, moeten vrouwen, vooral degenen met een risico op borstkanker, probiotische lactobacilli nemen om het aandeel van gunstige bacteriŽn in de borst te verhogen? Tot op heden hebben de onderzoekers niet eens dergelijke vragen overwogen, en inderdaad een aantal hebben zich verzet tegen het gedacht dat er enig verband zou bestaan tussen bacteriŽn en borstkanker of de gezondheid. "

Naast de rechtstreekse bestrijding van kanker zou het mogelijk zijn om het aantal nuttige bacteriŽn te verhogen door middel van probiotica, zei Reid. Antibiotica gericht op bacteriŽn die medeplichtig zijn voor de kanker kan een andere optie zijn voor het verbeteren van het beheer van borstkanker, zei Reid.

Hoe dan ook, iets houdt de bacteriŽn in de borsten onder controle zoals in de rest van het lichaam, zei Reid. 'En als dat iets nu eens die andere bacteriŽn zijn - in combinatie met het immuunsysteem? We hebben geen antwoord op deze vraag maar de experts moeten nu rekening houden met die mogelijkheid. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats