Afname vermoeidheid bij borstkankerpatiënten door acupressuur


Betere slaap en kwaliteit van leven door ontspannende; mogelijke manier om symptomen te bestrijden tegen lage kosten.

UNIVERSITY OF MICHIGAN HEALTH SYSTEM

Ann Arbor, Michigan, VS – Acupressuur zorgde voor vermindering van vermoeidheid bij vrouwen die een behandeling hadden ondergaan tegen borstkanker, blijkt uit nieuwe studie.

Vermoeidheid is één van de vaakst voorkomende langetermijneffecten van een borstkankerbehandeling. Ongeveer een derde van de vrouwen heeft last van matige tot ernstige vermoeidheid tot 10 jaar na het einde van de behandeling.

Uit het onderzoek, verschenen in JAMA Oncology, blijkt dat na 6 weken acupressuur de vermoeidheid was afgenomen met 27 tot 34 procent. Twee derde van de vrouwen die ontspannende acupressuur toepasten – een bepaalde vorm van deze helende methode – bereikte normale vermoeidheidsniveaus.

‘Vermoeidheid wordt vaak niet echt erkend als symptoom bij een heleboel chronische ziektes, vooral kanker. Het heeft echter aanzienlijke invloed op de kwaliteit van leven. Acupressuur is makkelijk te leren en de patiënten kunnen het zelf toepassen,’ zegt de auteur van de studie, Natuurarts en Master Gezondheidswetenschappen Suzanna Zick, die als hoofdonderzoeker Huisartsengeneeskunde verbonden is aan de Universiteit van Michigan.

Acupressuur is afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde. Het bestaat uit het uitoefenen van druk met de vingers, duimen of een hulpmiddel, op specifieke punten op het lichaam. Onderzoekers testten twee soorten acupressuur: ontspannende acupressuur, die van oudsher gebruikt wordt om slapeloosheid te behandelen, en stimulerende acupressuur, die wordt toegepast om het energieniveau te verhogen. De twee technieken verschillen in de plekken op het lichaam die worden gestimuleerd.

Er werden 424 borstkankerpatiënten gerekruteerd uit de Michigan Tumor Registry. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld bij een groep die ontspannende acupressuur kreeg, een groep die stimulerende acupressuur kreeg of de controlegroep die normale zorg kreeg, zoals gebruikelijke slaapmanagementtechnieken. De vrouwen leerden hoe ze de acupressuurpunten konden vinden en stimuleren, zodat ze het thuis zelf zes weken lang dagelijks konden toepassen.

Aan het eind van de proef bleken beide acupressuurbehandelingen aanzienlijke en blijvende vermindering van vermoeidheid te geven. Maar alleen de ontspannende vorm verbeterde ook de mate van slaapkwaliteit, zoals onderbroken slaap, plus de algemene kwaliteit van leven.

Eerdere studies gaven al aanwijzingen dat acupunctuur zou kunnen helpen bij het beperken van vermoeidheid. Maar acupunctuur wordt vaak niet gedekt door de verzekering en het is ook nodig dat mensen hiervoor minstens zes weken lang één of twee keer per week naar een behandelaar gaan.

Het blijkt dat acupressuur daarentegen makkelijk te leren is, zo blijkt uit deze studie, en het kan thuis worden gedaan.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats