Yoga verlaagt de bloeddruk bij patiŽnten met prehypertensie


Auteurs bevelen hatha yoga aan gedurende 1 uur per dag om hoge bloeddruk te voorkomen.

European Society of Cardiology

Volgens een studie gepresenteerd op de 68th Annual Conference of the Cardiological Society of India (CSI) verlaagt yoga de bloeddruk bij patiŽnten met prehypertensie. Het congres werd gehouden in Kochi, India, van 8 tot11 december. Deskundigen van de European Society of the Cardiological(ESC) presenteerden er een speciaal programma.

"PatiŽnten met prehypertensie (licht verhoogde bloeddruk) zullen waarschijnlijk hypertensie (hoge bloeddruk) ontwikkelen, tenzij ze hun levensstijl verbeteren", zegt hoofdauteur dr Ashutosh Angrish, cardioloog aan het Sir Gangaram Hospital in Delhi, India. "Zowel prehypertensie als hoge bloeddruk verhogen het risico op een hartaanval, beroerte en hartfalen."

Hypertensie wordt gedefinieerd als een systolische bloeddruk (BP) van 140 mmHg en/of diastolische bloeddruk van 90 mmHg, terwijl prehypertensie een systolische bloeddruk tussen 120-139 mmHg of diastolische bloeddruk tussen 80-89 mmHg vertoont.

Deze studie onderzocht de impact van hatha yoga op de bloeddruk bij 60 patiŽnten met prehypertensie die verder gezond waren. De details van het beoefenen van yoga zijn eerder gepubliceerd. PatiŽnten werden gerandomiseerd in twee groepen van 30 elk om het effect van drie maanden van yoga plus conventionele veranderingen in levensstijl te evalueren ten opzichte van alleen veranderde traditionele levensstijl (controlegroep) met ambulante bloeddrukcontrole om de 24 uur.

De yoga omvatte rekoefeningen (asanas), ademhaling (pranayama) en meditatie. De yoga werd gedurende een maand gegeven door een yoga-instructeur en dan verder door de patiŽnten thuis beoefend aan ťťn uur per dag. Conventionele levensstijl veranderingen bestonden uit matige aŽrobe oefeningen, dieet en stoppen met roken.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 56 in de yogagroep en 52 in de controlegroep. In de yoga-groep waren er 16 vrouwen en 14 mannen; in de controlegroep 17 vrouwen en 13 mannen. De 24-uurs gemiddelde BP bij aanvang was 130/80 mmHg bij de yoga-groep en 127/80 mmHg bij de controlegroep.

De onderzoekers zagen dat in de yoga-groep de diastolische bloeddruk en nacht diastolische bloeddruk aanzienlijk daalden met ongeveer 4,5 mmHg en de 24-uurs gemiddelde arteriŽle druk daalde met ongeveer 4,9 mmHg.

De controlegroep vertoonde geen significante verandering in de bloeddruk.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats